ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Правителството спря строителните дейности в национален парк „Рила“ (ОБЗОР)

30 юни 2020 | 20:26

Снимка: Дирекция "Национален парк Рила"

София. Министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди на Оперативна програма „Околна среда“ спиране на дейностите по проект „Устойчиво управление на Национален парк „Рила” II фаза“ и извършване на извънредни проверки на изпълнението му.
На ръководството на Национален парк „Рила“ e указано да преустанови всички дейности в изпълнение на проекта до приключване на проверките на място.

Темата коментира и председателят на Комисията по околна среда и води и депутат от ГЕРБ Ивелина Василева. Тя изтъкна, че не може да бъдат допускани тежкотоварна техника и дейности, които създават риск от увреждане на природната в национален парк "Рила".
"Преди да започне заседанието на комисията се видях за кратко с министъра. Изисках информация за това. Бях уверена, че се извършва проверка в момента за това какви процедури са били прилагани, как са одобрявани тези дейности, какъв е проектът, какви дейности включва. Лично съм изключително притеснена от това, което видях в репортажите и снимките. Мисля си, че това, което дразни всички е абсолютно неприемливо и не могат да бъдат допускани тежкотоварна техника, дейности, които наистина създават рискове от увреждане на природата в националния парк", каза още Василева.

Според нея проверката трябва да провери дали има допуснати нарушения. "Ако да - всеки да си понесе отговорността", заяви още Василева.
Окръжна прокуратура – Кюстендил е разпоредила спешна проверка по случая, като се очаква тя да приключи в най-кратки срокове.