ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Ивелина Василева, ГЕРБ: В голяма част от изказванията на дискусията за биологичното разнообразие имаше политически послания и продължавам да съм за конструктивен и експертен подход

30 юни 2020 | 15:14

Снимка: Агенция "Фокус"

София. В голяма част от изказванията на дискусията за биологичното разнообразие имаше политически послания и продължавам да отстоявам за позицията за конструктивен и експертен подход. Това каза председателят на Комисията по околна среда и води и депутат от ГЕРБ Ивелина Василева по време на брифинг в зала "Запад" след провелата се дискусия по Закона за биологичното разнообразие, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Целта на днешното заседание беше да се обсъдят промените, които се предлагат във връзка с въвеждането на подход за управление на защитените зони от мрежата "Натура" 2000 чрез законопроекта за измениение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие.
Темата, свързана с "Натура" е изключително чувствителна. Тя предизвиква различни менния, становища и различни позиции. "Целта на днешната среща беше да бъдат чути всички", посочи Василева.

Според нея са били очертани позиции на всички заинтересовани страни и в същото време доста емоционално е имало коментари и размяна на реплики между различни заинтересовани страни. "В голяма част от изказванията имаше и политически послания, политически тези, но аз продължавам да отстоявам позицията и в качеството си напредседател на Комисията по околната среда и водите, че е необходимо конструктивно и експертно да се подходжа към една изключително важна тема, каквато е темата, касаеща природата и нейната защита като ресурс", каза още Василева.

"Ние искаме да бъде чуто мнението на всички, да бъде постигнат консенсус относно предложенията в основното тяло на закона и ако те бъдат подкрепени само тогава, ние ще продължим напред, защото сме убедени за слеедните няколко неща. На първо място, изключително важно е да бъде цялото законодателство, управлението на мрежата "Натура" и всички решения, които се вземат за това да се основават на научния подход, научните анализи и данни на учените, ангажирани в процеса на управление. На второ място стриктното съблюдаване на европейското законодателство и неговото прилагане", посочи още Василева.

"Нашето виждане е, че трябва да продължат разговорите, че е необходимо да бъдат чути всички, да бъдат взети всички разумни решения. По отношение между първо и второ четене на закона ням ад аподкрепим предложенията, които са внесени от колегите г-н Валери Симеонов и група народни представители. Ще продължим да работим върху прецизирането на текстовете на закона с целта да постигнем консенсус. Разбира се, от възможността да постигнем консенсус, ще зависи нашето поведение по-натам.

"Изключително важно е да кажем, че много становища са получени по законопроекта. Експертната работна група към комисията ще работи по текстовете, които ще бъдат част от работен доклад. Когато ги подготвим, надявам се в рамките на следващата седмица, той ще бъде изпратен до участниците в днешната среща", заяви още Василева.

Председателят на Комисията по околна среда и води изрази надежда да се постигне обществено съгласие и консенсус по тази важна тема. "Факт е, че е необходимо от една страна подобряване на административния капацитет, по-ефективно управление на мрежата и от друга страна да осъзнаем, че усъвършенстването на законодателството е елемент от постигането на по-доброто управление и преодоляването на всички проблеми и дефицити, които са установени до този момент", заяви още депутатът от ГЕРБ.
Деница КИТАНОВА