СофияВИЖ ВСИЧКИ

Калоян Паргов, БСП-София: За един мандат на Столичния общински съвет могат да бъдат построени 10 детски градини

30 юни 2020 | 08:58

Снимка: БСП - София

София. За един мандат на Столичния общински съвет могат да бъдат построени 10 детски градини. Това каза в интервю за бТВ лидерът на Градския съвет на БСП-София и член на Изпълнителното бюро на БСП Калоян Паргов.

По думите му строителството на една детска градина струва между 10 000 и 15 000 лева на дете, което е абсолютно съвместимо с финансовите възможности на Столична община.
„Ако има екстри като басейн, соларни панели, излиза към 2-2,5 милиона. Кметът на БСП в район „Изгрев“ поиска от държавата в лицето на НКЖИ да му предостави един терен в района, на който да изгради за този мандат една детска градина. Благодаря на държавата, че откликна, предостави терен на Столична община и предстои изграждането на тази детска градина“, посочи Паргов.

Той коментира и критерият за уседналост за прием в детските градини, като по думите му той не може да бъде цялостно решение на проблема с недостиг на места за децата в столицата.
"Всяка година променяме правилата в зависимост от проблемната група, която е показала недоволство и несправедливо отношение. Всяка година променяме тези критерии, за да може през следващата година да дадем предимство на тази група, която е натрупала напрежение за сметка на друга, съобразно критериите. Има всякакви подходи, които родителите използват с цел да се докопат до заветното място в детска градина, включително това предходната година да се преместят да живеят в близост до желаната детска градина, за да могат да ползват критерият на уседналост. Въвеждането на срок, в който трябва да са живели урегулира един проблем на тези, които живеят в близост, но не решава проблема. Средносрочните мерки са свързани с това да разкрием филиали в общински сгради, в които се помещават други институции, на които ние сме предоставили помещения: или са на общината, или на държавата. Такъв процес вече започна. Тези филиали ще могат да увеличат броя места за прием на децата", допълни Калоян Паргов.