Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Kathimerini: Гърция няма да допуска директни полети от Великобритания и Швеция до 15 юли

30 юни 2020 | 08:44

Снимка: Катя Николова. Радио "Фокус"

Атина. Директните полети от Великобритания и Швеция до Гърция няма да бъдат разрешени до 15 юли, съобщиха гръцките власти и добавиха, че те ще използват насоките на ЕС, за да определят кои страни се смятат за високорискови за разпространение на новия коронавирус, пише гръцкият вестник Kathimerini

Британските летовници са основен пазар за гръцкия туристически сектор, който е изправен пред остър спад на резервациите поради пандемията .

Гърция отново отвори основните си летища в Атина и Солун за повече международни полети на 15 юни, а всички други ще бъдат отворени отново на 1 юли.

Въпреки че полетите от повечето европейски дестинации ще бъдат разрешени от тази дата, това не се отнася за тези от Обединеното кралство и Швеция.

"Целият процес на отваряне е динамичен и ще има непрекъснат преглед на ситуацията", заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, който председателства среща с представители на здравеопазването, гражданската защита и туризма.

Очакваше се Гърция да бъде сред страните, считани за нискорискови, за които Великобритания заяви, че ще премахне задължителна 14-дневна карантина и ще въведе тристепенна система за класифициране въз основа на заболеваемостта от новия коронавирус.

По-рано този месец Швеция заяви, че ще отмени своите насоки срещу несъществени пътувания до Гърция и 9 други европейски държави от 30 юни.

Гърция е успяла да овладее разпространението на вируса, като до момента има 3 376 случая и се представя по-добре от останалите страни от ЕС главно поради рано въведената карантина. От май постепенно премахва ограниченията за пътуване.

Властите заявиха, че от 1 юли всички лица, пътуващи до Гърция, ще бъдат задължени да попълнят специална декларация (PLF) на интернет адрес https://travel.gov.gr най-малко 48 часа преди да влязат в страната.

Превод и редакция: Юлиян Марков