Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

AFP: Продемократични фигури в Хонконг подават оставка след гласуването на Закона за националната сигурност

30 юни 2020 | 08:16

Снимка: EPA

Хонконг. Четирима млади лидери на хонконгска продемократична политическа партия обявиха оставките си в понеделник, часове след като Пекин прие обширен закон за националната сигурност на града, предава AFP.

Джошуа Вонг, Натан Лоу, Джефри Нго и Агнес Чоу заявиха, че прекратяват участието си в Демосисто, партия, която се противопоставя на Пекин, като се стреми към всеобщо избирателно право и настоява чуждите държави да санкционират Китай за нарушаване на правата на жителите на Хонконг.

И четиримата заявиха, че ще продължат да провеждат кампания в личен план, което предполага, че може да се надяват да защитят Демосисто да бъде преследванa или отстранена от политическия живот, след като влезе в сила новият закон.

"Ще продължа да защитавам дома си - Хонконг, - докато ме заглушат и не ме елиминират от тази земя", написа Вонг във Фейсбук.

И Вонг, и Лоу - видни фигури от протестите за демокрация, започнати от студентите през 2014 г., ще се кандидатират за изборите за законодателен съвет в Хонконг през септември.

Превод и редакция: Юлиян Марков