Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

ТАСС: Обявиха официалните резултати от първия тур на президентските избори в Полша

30 юни 2020 | 07:55

Снимка: Youtube

Варшава. Полската Държавна избирателна комисия (ДИК) обяви официалните резултати от първия тур на президентските избори, проведени на 28 юни, след преброяване на всички бюлетини. Ще бъде проведен втори тур, тъй като никой от кандидатите не е успял да получи повече от 50% от гласовете, необходими за победа, предава TACC

Настоящият президент на Полша Анджей Дуда ще се яви на втория тур на изборите, насрочен за 12 юли, след като получи 43,5% от гласовете на първия тур, където ще се състезава с Рафал Тшасковски – неговият конкурент от най-голямата опозиционна партия „Гражданска платформа“ и кмет на Варшава, който спечели 30,46% от гласовете.

На трето място е кандидатът независим журналист Шимон Холовня, за когото са гласували 13,87% от избирателите, а на четвърто място е представителят на партията „Конфедерация“ Кшищоф Босак с 6,7%. Останалите осем кандидати имат малко на брой гласове.

На настоящите избори беше регистрирана рекордна избирателна активност в съвременната полска история - 64,51%. На президентските избори през 2010 г. в Полша избирателната активност беше 54,94%, а през 2015 г. - 48,96%.

Според резултатите от проучванията на общественото мнение, представени след първия тур на изборите, се очаква Дуда да спечели с малък марж на втория тур, след като 45,4% от избирателите възнамеряват да гласуват за него, а 44,7% - за Тшасковски. Около 9,9% от анкетираните са заявили, че все още не са решили кого ще подкрепят при предстоящия вот на 12 юли.

Според наблюдатели много ще зависи от това кой от двамата кандидати ще бъде подкрепен от избирателите на останалите девет кандидати за президент, които напуснаха борбата в първия тур.

Превод и редакция: Юлиян Марков