ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

АБВ настоява за откриване на пряка авиолиния между България и Мароко (ОБЗОР)

29 юни 2020 | 21:55

София. АБВ настоява за откриване на пряка авиолиния между България и Мароко. Това стана ясно след форум за българо-арабските бизнес отношения, организиран от партията.
Лидерът на АБВ Румен Петков посочи, че решението за оживяването на отношенията в икономиката, туризма и културата е пряката авиолиния България - Мароко. Петков отбеляза, че пряката линия е функционирала до 1997 г. "След това с ликвидирането на авиокомпанията, ликвидирана от правителството на Иван Костов, тя по естествен път беше закрита. Представителството на България в Мароко, на авиокомпанията е на едно от най-централните и оживени места в Казабланка. Водени са такива разговори през годините за възстановяване на пряката линия. Мисля, че те не са и спирали. Казвам го като човек, който е участвал в такива разговори", изтъкна още Румен Петков.
Петков отчете, че форумът, посветен на българо-арабските бизнес отношения, ще бъде сериозен тласък между туристическите взаимоотношения между България и Мароко.
От своя страна лидерът на АБВ - Младежи д-р Пламена Заячка коментира след форума, че България може да е вратата към Балканите и Югоизточна Европа за Мароко.
Тя допълни, че от своя страна Мароко може да даде на България достъп до пазарите в Централна и Западна Африка. "Това може да бъде едно много успешно сътрудничество, като стъпи на основата и базата на културния туризъм, който впоследствие след разширяването на обхвата на културното наследтво и териториален, и съдържателен, все повече се разширява като сектор и е обвързан с икономиката", допълни тя. Заячка изтъкна, че през културния туризъм могат да се постигнат добри резултати за местен културен туризъм и интегриране на регионите.
Според нея груба грешка е свеждането на туризма ни до шезлонгите и скъпите пържени картофи на Черноморието.
На форума, посветен на българо-арабските бизнес отношения са създадени много сериозни контакти. На събитието са присъствали представители от Ирак, Тунис, Йордания, генералният консул на Йордания и други.
Децата на Христо Ботев и Иван Вазов винаги ще успеят и ще се гордеят, че са българи.

Председателят на Асоциацията за българо-африкански и европейски взаимоотношения Нурадин Риаши посочи, че българският народ трябва да се гордее, че има такъв език и култура. По думите му България може да е малка, но е голяма в сферата на образованието.

"За мен е голяма чест и благодаря за уважението. Румен Петков и ПП АБВ са винаги моста между арабски страни и държави от Арабския Изток. Бих желал всички партии в България да правят това", каза още Риаши.
Според него АБВ прави всичко възможно към Йордания, Ливан и към целия арабски свят да се отворят линии на сътрудничество в сферата на образованието, здравеопазване, култура, туризъм, икономика. "Да може България да върне тези времена, когато е била в Съветския съюз", посочи още председателят на Асоциацията за българо-африкански и европейски взаимоотношения.
Деница КИТАНОВА