Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

The Guardian: Европейците смятат, че ЕС е бил „ирелевантен“ по време на пандемията

29 юни 2020 | 20:55

Снимка: Агенция "Фокус"

Лондон. Дълбоко обществено разочарование от фрагментаризирания отговор на ЕС на коронавируса и от начина, по който европейските правителства се справиха с пандемията, показа ново проучване на общественото мнение на континента. По-голямата част от тях обаче твърдят, че пандемията ги е убедила, че правителствата на ЕС трябва да си сътрудничат по-тясно при бъдещи външни заплахи, пише британското ляво-либерално издание The Guardian.

В Италия, една от първите страни, засегнати от вируса, 63% заявиха, че ЕС не е успял да отговори на очакванията на гражданите си, тъй като пандемията удари силно Южна Европа. На въпроса кой е най-полезният им съюзник през най-мрачните дни на кризата, само 4% от италианците посочиха ЕС, докато 25% заявиха, че това е Китай.

Броя на тези, които оценяват представянето на ЕС като слабо (повече от половината във Франция) е по-малък от този на хората, които заявиха, че блокът е „без значение“, след като блокът е оставил засегнатите от много смъртни случаи общности в невъзможност дори да погребат мъртвите си. Големите мнозинства от всички изследвани нации смятат, че или страната им е оставена да се справи сама или просто не знаят кой е най-полезният им съюзник.

Европейците в девет държави, които съставляват приблизително две трети от населението на ЕС, бяха анкетирани за проучването на Европейския съвет за външни отношения, след като техните правителства започнаха да планират разхлабването на ограничителните мерки. Докладът за резултатите, представен от Иван Кръстев и Марк Леонард, описва нивата на общественото разочарование като „смущаващи“, докато лидерите на ЕС обсъждат план за възстановяване, който ще включва събиране на трилиони евро публично финансиране.

Те казват, че откритията също поставят под въпрос твърдението, че пандемията подхранва скока в подкрепа на разширяването на ролята на държавата. В деветте страни от проучването 33% казват, че са загубили увереност в способността на правителствата да се справят с пандемията, а само 29% смятат, че кризата е доказала необходимостта от по-голяма роля на държавата.

Докато рейтингите на одобрение на националните лидери се повишиха през март, тъй като тревожните граждани търсеха успокоение и правителствата се намесиха, за да спасят животите им, до края на април 61% във Франция заявиха, че правителството на Макрон не се е справило добре и се чувстват по-разочаровани от ролята на правителствата от идването на Covid-19. В Испания 54% са изразили недоволство от управлението на кризата на Педро Санчес. За разлика от тях, в Германия 58% от анкетираните остават положително настроени относно ръководството на Ангела Меркел.

Широкото разочарование от реакцията на ЕС обаче досега не се е превърнало в тласък на евроскептичния популизъм. Убедително мнозинство, 63%, включително 55% в Германия, 80% в Испания и 91% в Португалия, смятат, че пандемията показва необходимостта правителствата на ЕС да действат по-последователно.

В Италия 76% искат възстановяване, ръководено от ЕС, а само 16% заявиха, че пандемията е показала антиевропейската популистка партия „Лига“ на Матео Салвини в подобрена светлина. Освен това кризата не увеличи подкрепата за популистите в Испания - 54% заявиха, че популярността на крайно дясната партия „Вокс“ е намаляла след пристигането на коронавируса. Партията на Марин Льо Пен във Франция остана на същото ниво, докато в Германия само 6% отчитат „подобрен“ възглед за крайно дясната „Алтернатива за германия“ в резултат от кризата.

Но докато фокусът на политиците се измествя от здравето към борбата с най-голямата икономическа рецесия от Втората световна война, в доклада европейските лидери се предупреждават да не приемат, че настроенията за по-голямо сближаване са вот на доверие в структурите на ЕС, или обществено желание за споделяне на щетите. Само в Южна и Източна Европа това проучване показва силна подкрепа за споделяне на финансовите тежести.

Някои коментатори приветстваха френско-германската инициатива за спасяване на европейската икономика като момент на „Хамилтън“, вдъхновен от пандемия ход към фискален съюз, който отразява основополагащите стъпки на САЩ при първия си министър на финансите Александър Хамилтън.

Движещата сила за повече сътрудничество в ЕС изглежда е начинът, по който коронавирусната криза драматично промени представите за това колко страшен изглежда светът, извън Европа: 60% от европейците заявиха, че възгледът им за САЩ се е влошил, докато 48% са казали, че мислят по-негативно за Китай.

Има широка подкрепа за затягане на външните граници на ЕС и тласкане на европейските предприятия да произвеждат повече от необходимите доставки в извънредни ситуации. Подкрепата е най-висока във Франция и Германия, като Европа също се разглежда като прогресивна сила в света, способна да настоява за неща като въглеродни и цифрови данъци

Резултатите от изследването, също така, говорят категорично срещу предположенията, че пандемията е възстановила позицията на експертите в общественото съзнание. Грета Тунберг говори за облекчението си от това как коронавирусът повишава ролята на науката в обществото. Но докато повечето датчани и шведи имат доверие в експертизата - съответно 64% и 61%, 65% от европейците твърдят, че имат слабо доверие в експертите и се опасяват, че те са се наговорили да държат в тайна определена информация. Дори в Германия, където процентът на зараза е нисък, 56% са предпазливи да разчитат на експертните мнения, показва проучването на Европейския съвет за външни отношения.

Превод и редакция: Иван Христов