ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Пламен Димитров и Янка Такева: До 1 юни приетите мерки от НСТС ще бъдат на бюрото на премиера, хубави неща се случват в образованието благодарение на СБУ

25 май 2020 | 07:52

Снимка: "Беновска пита"

София. До 1 юни приетите мерки от НСТС ще бъдат на бюрото на премиера, хубави неща се случват в образованието благодарение на СБУ. Това заявиха Пламен Димитров, президент на КНСБ и Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, съобщиха от екипа на предаването.

Има ли преразпределение на бизнеса в България?
Илиана Беновска покани в студиото Пламен Димитров и Янка Такева и попита г-н Димитров дали забелязва процес на преразпределение на бизнеса в България и каза, че се говори, че 5 години не се е видяло какво се случва с КТБ и изведнъж са открили „лошия банкер“ Цветан Василев. Водещата даде пример, че и 5 години не е бил плащан данък за хазарта и изведнъж е открил „лошия извършител“ Васил Божков. По повод държавните бензиностанции Валери Симеонов е заявил, че това е разрушаване на монопола на Лукойл и Валентин Златев. Симеонов е казал, че може да бъде преразгледан и „някакъв картел между мобилните оператори. Беновска коментира, че досега сме стояли със затворени очи и изведнъж сме видели тези работи. Пламен Димитров припомни, че преди предишните парламентарни избори се е водил дебат за справедливостта, прехода, приватизацията, включително и с участието на премиера Борисов. Тогава е имало и очаквания на хората за възмездие, че много от тях 30 години са останали излъгани. Затова сега Пламен Димитров не сложи етикет на случващото се, но е сигурен, че политиците трябва да се съобразяват с дълбоко загнезденото усещане, което според него не е без основание. „Повече прозрачност и повече справедливост в това кой, от къде и защо има“, каза той. Г-н Димитров не знае дали някой не слага имена на случващото се в момента като „разпределение“ или „обсебване на бизнеси“, защото е имал нещо, но мисли, че държавата или някой друг сектор ще му го вземе. Той смята, че гледната точка трябва да е това, което е зададено от доста години и е сигурен, че идващите избори ще поставят този въпрос с цялата му острота или с естествени манипулации, както някои вече са започнали да го правят по площадите. Според него това е, което ни чака, за да се помирим, защото в икономически план все още не сме се помирили. Беновска коментира, че не могат да се помирят много богатите и много бедните, а събеседникът й уточни, че има предвид да се знае, че този, който е богат, е справедливо богат. Винаги ще има бедни и богати, но според г-н Димитров трябва да се знае историята на богатството и тогава може всички да се помирят. Водещата го попита дали очаква някакви производства, които ще докажат това наистина. Той направи препратка към коментара на водещата в началото на предаването за главния прокурор и заяви, че очаква и се надява в следващите месеци да не се говори само за коронавирус, а да има развитие и по този въпрос. Беновска подчерта, че главният прокурор Иван Гешев е само едната страна в съдебния процес и от там нататък следват минимум 3 инстанции и европейски и международни съдилища.

Водещата направи препратка към Кръстникът, който не може да бъде заловен за стотиците едри нарушения на закона, които прави, а накрая го хващат за неплатени данъци и попита: „Ще успее ли Иван Гешев да залови българските кръстници?“ Пламен Димитров се надява поне част от тях да бъдат посочени, защото не е „розов оптимист“, за да каже, че ще успее. Той е сигурен, че и в момента има много фактори, които се противопоставят яростно това да не се случи. Г-н Димитров каза, че влизането на държавата в определени сектори на икономиката особено в посткризисния период е нещо, което трябва да бъде приветствано. Той поясни, че не говори само за петролния бизнес, а даде пример с това, което се случва в Западна Европа и САЩ и това е масова практика. Пламен Димитров припомни, че при предишната криза са били национализирани едни от водещите банки за застрахователни дружества в САЩ, т.е. държавата се е намесила, а друг е въпросът как е приключило после. Той заяви, че е нещо нормално намесата на държавата в криза или момент, когато трябва да се гарантира възстановяването и справедливостта на пазарния процес и трябва да се свиква с това, а не да се критикува.

Образование по време на пандемия
Беновска постави темата на разговора й с Янка Такева за това как матурите ще бъдат провеждани в различни училища от тези, в които учат полагащите матури ученици, за което Синдикатът на българските учители е излязъл с позиция. Досега също е било така, но може и да се наложи превозване до други населени места. Водещата каза, че в частен разговор с Красимир Вълчев са обсъдили този въпрос и той е уверил, че нещата са под контрол и няма да има заразоносители. Янка Такева потвърди, че са обсъждали тези въпроси много сериозно и се е взело решение, че няма да се местят учители като квестори, а ще бъдат местени зрелостниците от 12 клас. За външното оценяване на 7 клас учениците ще бъдат в техните училища, а квесторите ще дойдат от други училища.

Беновска попита каква е ролята на синдикализма в образованието и подчерта, че тя работи с Пламен Димитров по кампанията за дуално и професионално образование. Янка Такева я определи като голяма, защото всички хубави неща, които се случват в образованието, са благодарение на социалните партньори и в частност Синдиката на българските учители и КНСБ. Тя отбеляза, че когато дойде време за разпределение на бюджета, те двамата са на първа линия, както и при какъвто и да е друг проблем. Янка Такева каза, че вчера и днес е имало много ръкопляскания в цялата страна, които са били поздрав за българските учители, които са се справили добре с онлайн обучението. Тя поздрави Ива Стоянова, бивш програмен директор на Канал 3, защото идеята за аплодисментите за учителите е тръгнала от разговор с нея. За Янка Такева това е важен елемент за повишаване на самочувствието на българския учител. Тя отбеляза, че учителите са преминали много бързо от един вид обучение в дистанционно, което е на едно от първите места в Европа, защото в България има около 92% обхват на децата, в сравнение с 30-40% в другите европейски страни. Изключение правят децата в България, които са от рисковите групи семейства, за които се е използвала „жива сила“. На нуждаещите се ученици са били раздадени около 3000 лаптопа и е била прокарана интернет връзка, но не е могло да се задоволи голяма част от учителите, които също имат нужда от информационни ресурси. В колективния договор обаче е договорено, че учителите, които са използвали лични ресурси за интернет връзка, ще получат допълнително възнаграждение.
Във връзка с аплодисментите за учителите, за които спомена Янка Такева, в студиото прозвуча песента на КНСБ срещу коронавируса „Ангели“ с изпълнители Дичо, Вензи и Додо. Пламен Димитров допълни, че тя е посветена и на всички, които са на първа линия по време на пандемията. Той подчерта, че са участвали и с лицата си в песента, а Беновска отбеляза, че г-н Димитров не е в клипа, а г-жа Янка Такева участва. Водещата сподели, че има и нов „замисъл“, в който ще се види и лицето на Пламен Димитров.

Национален съвет за тристранно сътрудничество и приетите мерки
Относно Националния съвет за тристранно сътрудничество, Пламен Димитров каза, че този път е бил доста продуктивен и над 50 мерки в икономическата и социалната сфера са получили съгласие. Това е финалната част на обсъждането на мерките за последиците от коронавируса и г-н Димитров е сигурен, че преди 1-ви юни те ще бъдат на бюрото на премиера. Беновска попита дали това означава, че след 1-ви юни ще започне активна законодателна работа за приемане на тези мерки, синхронизирани между правителството, синдикатите и бизнеса. Той потвърди и отбеляза, че има неща, които са спешни, като например сектор „Туризъм“, за който мярката „60 на 40“, трябва да бъде преобразувана в „80 на 20“. Това е било идея на КНСБ и е получила подкрепа, но за да стане възможна, трябва да получи нотификация в комисията и така от 1-ви юни хотелиерите, когато назначават работници, да могат да се възползват от мярката.
За финал Янка Такева благодари на всички, участвали в ръкоплясканията за учителите. Силно впечатление й е направило, че в село Абланица, община Гоце Делчев, всички са се били събрали в двора на гимназията „Св. Св. Кирил и Методий“. Така завърши разговорът между Пламен Димитров, Янка Такева и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 24 май 2020 година.