БлагоевградВИЖ ВСИЧКИ

Отрицателни са тестовете за COVID-19 на работещите в детски градини в община Петрич

23 май 2020 | 10:50

Снимка: CNN

Петрич. 275 работещи в детски градини на територията на община Петрич бяха тествани за коронавирус инфекция. Това съобщиха от Общинския кризисен щаб. Всички резултати са отрицателни. На тест са били подложени и 20 лица, работещи в Дневен център „Слънце“ и Дневен център „Надежда“ в град Петрич. Те също са с отрицателни за вируса резултати. Изследването се извърши във връзка с отварянето на детските градини и дневните центрове на 26 май, вторник.

Благоевград. Регионален исторически музей – Благоевград ще отбележи 24 май - Ден на българската просвета и култура и славянската писменост с фотоизложбата „Солунската Алма матер”, посветена на 140-годишнината от основаването на Солунската българска мъжка гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“. Това каза за Радио "Фокус" - Пирин д-р Кирил Алексиев, историк в.и.д директор на културната институция. По думите му тя ще бъде представена заедно с документален филм днес във фоайето на музея. "Заради усложнената ситуация тази година няма да има официално откриване, но всеки, който иска може да дойде до музея и да разгледа изложбата", отбеляза д-р Алексиев. Той допълни, че за служителите на музея са осигурени необходимите лични предпазни средства.

В постерната изложба са показани снимки на учители и ученици от Солунския период в развитието на гимназията до 1913 г., както и фотографии на випуски на девическата гимназия. Един от акцентите е преместването на гимназията в град Горна Джумая (Благоевград) през 1920 г., където се намира и днес, като неин наследник е Националната хуманитарна гимназия. Сред най-ценните фотографии са тези на дейци на българското националноосвободително движение след 1878 г., които са били нейни учители или възпитаници.

Експозициите на музея ще бъдат отворени за посетители с безплатен вход днес и утре от 9:30 до 18:00 часа.