Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на основните теми в британския печат (Агенция "Фокус")

22 май 2020 | 22:02

Снимка: Pixabay.com

Вашингтон. Още 2,4 млн. американци са попълнили молби за социални помощи за безработни в рамките на последната седмица, въпреки опитите на множество щати да подновят икономическата активност с надеждата, че епидемията в страната скоро ще бъде овладяна, пише британското либерално издание The Guardian.

Последните числа на Министерството на труда показват, че близо 39 млн. американци са загубили работата си в последните два месеца. Броят на хората, които губят работата си ежеседмично намалява, но въпреки това подобни нива на безработица не са били регистрирани в САЩ от Голямата депресия през 30-е години на миналия век.

По-рано министърът на финансите Стивън Мнучин заяви, че очаква безработицата да продължи да се покачва на фона на епидемията, но в същното време предупреди за "непоправими щети" върху икономиката, ако карантината продължи твърде дълго.

Седмичната статистика за хората подали молби за социални помощи не винаги дават точна информация за ситуацията с безработицата. Документът представлява само молба за социални придобивки, а не всеки човек, който загуби работата си незабавно подава подобно заявление.

Според информацията безработицата в САЩ в момента 14,7% - най-високото й ниво от началото на пандемията. Според много икономисти обаче истинското число е по-високо, а безработицата може да достигне до 20% и повече в края на кризата.

Повечето американски щати вече премахват ограниченията за борба с коронавируса до известна степен, макар че според статистиките повечето американци все още са притеснени да се върнат на работа и много бизнеси остават затворени.
***

Лондон. Британският премиер Борис Джонсън инструктира експерти от правителството да разработят план, с който страната да задоволи нуждата от медицински доставки и други стратегически стоки, за да се сложи край на зависимостта от китайския внос, съобщава вестник The Times.

Програмата с кодово име Project Defend ще идентифицира основните уязвимости в икономиката на страната във връзка с новия подход към националната сигурност, като се вземе предвид пандемията от коронавируса. За това вече са създадени две междуведомствени групи, чиято задача е да диверсифицира доставките, да подкрепи и да съживи стратегически важните отрасли. Работата на групите се ръководи от министърът на външните работи Доминик Рааб.

„Устойчивостта на икономиката се разглежда като въпрос от националната сигурност. Това е въпрос на диверсификация на линиите за доставка, така че вече да не сме зависими от отделните държави за важни стоки“, информират източници на изданието, запознати с проекта.

Според експертите страната е зависима от доставките на 71 категории критични стоки от Китай. Те включват активните фармацевтични съставки, необходими за производството на болкоуспокояващи, антибиотици и антивирусни лекарства. Сред тях има и промишлени химикали, някои метални изделия и потребителска електроника, включително мобилни телефони и лаптопи.

"Пандемията от коронавируса демонстрира значението на устойчивите вериги за непрекъснатото снабдяване със стоки от първа необходимост и поддържането на световната търговия. (...) Трябва да се предприемат стъпки, за да се избегне недостига в случай на подобна бъдеща криза", заявиха говорители на правителството пред изданието.

Според последната информация на Министерството на здравеопазването, броят на откритите случаи на заразени с новия коронавирус във Великобритания достигна 251 хил., А броят на смъртните случаи надвишава 36 хил.
***

Лансинг. Полицията в Мичиган арестува въоръжен 70-годишен мъж, за който се твърди, че е замислил да открадне хеликоптер на бреговата охрана на САЩ и да „спасява“ хоспитализирани пациенти с коронавирус, пише британският вестник The Independent

Джеси Макфадън, от Омер, Мичиган, беше обвинен в четири престъпления след поредицата събития, които започват около 8 часа в неделя сутринта.

Твърди се, че Макфадън заплашил, че ще застреля диспечерите в окръг Аренак и ще ги постави под „карантина“ по време на телефонно обаждане в 7,58 ч., заявиха от полицията.

Макфадън казал на диспечерите, че ще стреля из полицейския участък и ще се отправи към болница в Станиш, Мичиган, за да може да спре тока и да вземе ключовете за линейките.

Той "искаше да прекъсне захранването на болницата, да отключи вратите и да освободи пациенти под карантина COVID-19", пише в съдебния документ по случая.

Полицията твърди, че 70-годишният също е планирал да открадне хеликоптер или лодка от станцията на бреговата охрана на САЩ на река Сагиноу в Есексвил.

Макфадън е бил въоръжен. Арестуван е на бензиностанция и е отведен в полицейския участък.