ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Данъчен дебат на първо четене (ОБЗОР)

22 май 2020 | 21:55

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Парламентът прие на първо четене предложението на ГЕРБ и "Обединени патриоти" за 9 % ДДС за ресторанти, хотели и книги, както и това за осигуряване на ваучери за настаняване с номинална стойност 210 лв. за хората на първа линия в борбата с коронавируса. Това бе заложено в общ законопроект на управляващата коалиция. Той бе подкрепен с 107 гласа "за", "против" - 1 и "въздържали се" -68, с което той бе приет.

На вниманието на депутатите бяха поставени още 5 законопроекта, но всички те бяха отхвърлени.

Дебатът обаче обхвана всички предложения и продължи два часа, като с четенето на докладите по тях и представянето на мотивите данъчните закони запълниха целия ден на депутатите.

В началото на заседанието от БСП настояха министърът на финансите да присъства на дебата и да информира Народното събрание дали е необходима актуализация на бюджета. След това периодично от социалистите настояваха за това, дори разшириха своето предложение и поискаха министър-председателят да присъства в пленарна зала. Дори поискаха прекъсване на заседанието докато това не се случи. До там обаче не се стигна.

Народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков заяви, че БСП може да предизвиква кризи, но не може да се справя с тях.

"Днешният дебат е за едни антикризисни мерки, свързан с компенсиране и подпомагане на един конкретен сектор и бизнес, който едва ли някой в тази зала ще каже, че има по-пострадал от него", коментира още Биков. Той заяви, че БСП са последователни и изтъкна, че социалистите продължават да смятат, че данъчната политика е социална политика. Това Биков поясни, че целта на ГЕРБ не е дебат за данъчната система като цяло, а да спасят много бизнеси. Той посочи още, че не трябва да се говори за дългосрочни решения и че е против такива.

Депутатът от ГЕРБ каза всичко това в отговор на лидера на БСП Корнелия Нинова.
Тя посочи, че временна мярка може да е носенето на маска, но не и данъчните закони. Според нея хаосът в поведението на управляващите се вижда.

„Държавата и икономиката имат нужда от сигурност и то дългосрочна, а не от временни промени в данъчни закони в бюджета", заяви още Корнелия Нинова. Според нея, ако всичко е било, както трябва стабилността на институциите трябваше да се гарантира по следния начин. „Ето тук застава Министерски съвет, начело с министър-председателя, с министъра на финансите, с председателя на Бюджетна комисия внася политиката, която предлага на българския народ и тя е облечена в ясен план за излизане от кризата. Не на парче", подчерта лидерът на БСП. Тя попита къде е инвестиционния план на управляващите, къде им е планът за общините.

Дебат се заформи след изказването и на депутата от ГЕРБ Евгени Будинов. То предизвика недоволство и повод за шеги сред депутатите. Будинов заяви от парламентарната трибуна, че ще си позволи лично да дезинфекцира мястото, което ще се изказва против COVID-19 и фалшиви новини от БСП.

Реплика към Будинов направи зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. "Да влезем в комедийния тон на г-н Будинов. Г-н Будинов, това, което се опитахте да гоните с дезинфектант не се гони с дезинфектант, а с тамян. Сега сериозно - мисията на живота ви да се намали ДДС на книгите, всъщност е мисия на ДПС. Ние миналата година предложихме това", заяви още Цонев.

Георги Свиленски от БСП призова председателят на парламента Цвета Караянчева да назначи Будинов да дезинфекцира парламентарната трибуна като има такова желание да го прави.

Деница КИТАНОВА