СофияВИЖ ВСИЧКИ

Трансформацията на булевардите „Патриарх Евтимий“, „Витоша“ и ул. „Проф. Фритьоф Нансен“ ще насърчава велосипедния транспорт (ОБЗОР)

22 май 2020 | 21:30

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Кметът на София Йорданка Фандъкова, гл. архитект Здравко Здравков, зам. кметът на София по транспорта Кристиан Кръстев и председателят на комисията по устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика Силвия Христова представиха нов проект за трансформация на бул. „Патриарх Евтимий“, „Витоша“ и ул. „Проф. Фритьоф Нансен“.

Кметът на София Йорданка Фандъкова подчерта, че с проекта се насърчава велосипедният транспорт. Тя обясни, че това е проект, не изискващ сериозен финансов ресурс. „Става дума с малки намеси, тук не толкова малки, но с намеси в организацията на движението да се насърчава пешеходният и велосипедният и предимството на градския транспорт“, каза още Фандъкова. Кметът допълни, че в този проект е помислено за всички участници в движението. „Това е един проект, който показва и нашата визия за превръщането на София в град на хората", добави тя. „Проектът за трансформация на бул. „Патриарх Евтимий“ и бул. „Витоша“ създава баланс между всички участници в движението. Очаквам проектът да бъде разгледан в Столичен общински съвет, след което имаме готовност да започнем. Проектът включва няколко участъка - не само бул. „Патриарх Евтимий", бул. „Витоша" и ул. „Фритьоф Нансен". Част от тези проекти са работени досега. Едно от големите постижения на този проект е, че е комплексен и дава много решения", обясни тя.

Кметът обясни, че две еднопосочни велоалеи свързват шест съществуващи велотрасета в мрежа. Двупосочното движение на автомобили на ул. „Фритьоф Нансен" е разгледано в този проект също така. Фандъкова обясни, че от към страната на бул. „Витоша" велоалеята се сваля на пътното платно и добави, че е помислено и за паркирането. Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви също така, че следващата седмица ще представим пет нови велоалеи, които можем да изпълним в рамките на тази година. „Със сравнително малки намеси ще организираме части от града, които да бъдат насочени към всички участници в движението и да се създават условия градът все повече да става град на хората", обясни тя. Фандъкова обясни, че остава тротоарът само за пешеходци. „Освен велоалея на бул. „Патриарх Евтимий“ се обособява и бус лента. От университета до „Петте кьошета" времето за придвижване ще бъде съкратено, за да насърчим хората да се движат с градски транспорт", обясни Фандъкова.

Главният архитект на София Здравко Здравков подчерта, че е изключително важно да предоставим на хората свързани велосипедни трасета, които да дават възможност да предпочитат хората велосипед пред личния автомобил. „Това са малка част от проектите, които правим. Предстои ни свързване на жк. „Дружба“ и жк. „Младост“ с центъра на София, както и развитие на няколко къси парчета, които да дадат възможност да се свърже бул. „Пушкин“ до кръговото на кв. „Бояна“ с ново велосипедно трасе, така че да можем да осигурим качване на велосипедистите до планината Витоша“, обясни той.

Зам. кметът на София по транспорта Кристиан Кръстев, че проектът ще бъде качен на сайта на Столична община и ще имат време хората да си кажат мнението по този проект. „Следствие на това ще имаме решение на Общински съвет, защото има някои особености в този проект свързани с велопропускателността на цялото трасе. Освен това се преборихме и вярвам, че ще се случи да направим споделено трасе по ул. „Граф Игнатиев“, за да може там да се движат както трамваи, така и велосипеди. Другото, за което успяхме да се преборим е да променим този проект за организацията на движението на ул. „Раковски“ между бул. „Левски“ и бул. „Патриарх Евтимий“. Там подобряваме паркирането. Узаконяваме предложението да се паркира и от двете страни“, добави той.

Теодора ПАТРОНОВА