Национална сигурностВИЖ ВСИЧКИ

Искрен Иванов, преподавател в СУ: НАТО трябва да изработи система от договорености, които да заменят „Открито небе“

22 май 2020 | 20:56

Снимка: Агенция "Фокус"

София. НАТО трябва да изработи система от договорености, които да заменят „Открито небе“. Това каза в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ преподавателят в СУ Искрен Иванов, който коментира изтеглянето на САЩ от Договора „Открито небе”.
„Това може да са двустранни договорености между страни членки на НАТО и Русия или между САЩ и Русия, защото едно такова едностранно изтегляне оставя беззащитни по-голямата част от съюзниците в Европа, което от своя страна подкопава сериозно авторитета на САЩ в лицето на европейските съюзници“, обясни експертът.

Според Искрен Иванов Франция и Германия трябва да направят постъпки за засилване на европейската отбранителна идентичност и стратегия за осигуряване на повече средства за отбрана.

„Това икономическо споразумение, което между Меркел и Макрон инициираха, е добра стъпка в тази посока. Вторият пакет от мерки трябва да бъде предприет на равнище НАТО“, каза още той.

Пандемията е повод за по-резки стъпки по отношение на миграционната и външна политика на САЩ, допълни Искрен Иванов.
„Пандемията води до несигурност и Тръмп използва тази несигурност, за да навява сигурност чрез действията си и денонсиране на споразумението „Открито небе“ на практика ще доведе до сигурност в тези несигурни времена. Оттук нататък топката е в ръцете на НАТО. Трябва да изработи стабилна стратегия за това какво ще замени споразумението. Самата архитектура на сигурност в Европа се крепи върху прозрачност. Дори и по времето на Студената война има сключени редица споразумения, които гарантират това, а целта е една - да се избегне мащабен военен сблъсък, който рано или късно би довел до ядрена война“, подчерта Искрен Иванов.

Цоня СЪБЧЕВА