Национална сигурностВИЖ ВСИЧКИ

Искрен Иванов, преподавател в СУ: Денонсиране на „Открито небе“ ще доведе до липса на прозрачност в обмяната на разузнавателна информация

22 май 2020 | 20:13

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Денонсиране на споразумението „Открито небе“ ще доведе до абсолютна липса на прозрачност в обмяната на разузнавателна информация. Това каза в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ Искрен Иванов, преподавател в СУ. Политологът коментира изтеглянето на САЩ от Договора „Открито небе”, като обясни, че в конкретния случай става дума за промяна в споразумение, което има пряко отношение към европейската сигурност и архитектурата на сигурност в региона като цяло.

„НАТО се събира спешно не защото е толкова належащо, колкото за това, че няма време. След денонсирането на споразумението няма да има преходен период, в който САЩ и Русия ще могат да седнат на една маса и да се разберат. Това денонсиране на споразумението веднага ще доведе до абсолютна липса на прозрачност в обмяната на разузнавателна информация и двете държави ще изпълняват фактически това на двустранни начала. Оттук нататък онзи консенсус, който го имаше до този момент между САЩ и Русия, че полетите над натовското пространство и руското въздушно пространство трябва да са придружени с информираност и предвидимост, за да се избегне евентуален конфликт, ще изчезне“, обясни експертът.

Според Искрен Иванов процесът на американски демарш е постепенен и не е възникнал внезапно.

„Още в предизборните си обещания Доналд Тръмп заложи доктрината си върху четири основни думи : „Да направим Америка отново велика“. В тези думи той влага не толкова Америка преди всичко, колкото Америка над всичко.

Самият Доналд Тръмп изхожда от позицията, че САЩ са поели прекалено много ангажименти към своите съюзници и са оставили напълно беззащитни собствените си граници. След като спечели изборите, той заяви публично, че в сърцето на неговата външнополитическа доктрина оттук нататък ще бъде преди всичко защитата на американската национална сигурност и американския национален интерес“, уточни Искрен Иванов.

Цоня СЪБЧЕВА