Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Gazeta Express: Сръбският президент не смята, че размяната на територии с Косово е решение на проблема, но той е любопитен към подобна идея

22 май 2020 | 18:39

Снимка:

Прищина/Белград. Сръбският президент Александър Вучич не смята, че размяната на територии с Косово е решение на проблема, но той е любопитен към подобна идея, пише базираният в Прищина вестник Gazeta Express.
Заместник-председателят на Демократическата лига на Косово (ДЛК) Лютфи Хазири, говорейки пред косовските медии миналата седмица, заяви, че е готов да даде на Сърбия 17 села от общините Лепосавич и Зубин Поток в Северно Косово в замяна на населените с албанци райони на Прешевската долина.

Идеята на Хазири беше коментирана от сръбския президент Александър Вучич. Той заяви, че никога не е виждал подобно предложение и го смята за „безсмислено“.

Вучич спомена високия процент сърби, живеещи в Медведжа и Буяновац, и счита, че е „безсмислено“ предложението за размяна на 17 косовски села и продължи да споменава четири общини с преобладаващо сръбско население в Северно Косово и други общини с компактно сръбско население на юг от река Ибър.

Вучич каза, че не вярва, че този модел за размяна на земи е решение. По-нататък сръбският президент каза, че е чул в сръбските медии различни идеи, но никога този модел за обмен на села. Въпреки че не подкрепя идеята, Вучич заяви, че се интересува да знае кои села участват в офертата. „Не, не съм получавал такива оферти. Никога не съм виждал нещо подобно. Но съм готов да чуя всичко“, каза Вучич.

Превод и редакция: Юлиян Марков