ИнтересноВИЖ ВСИЧКИ

Васил Василев, директор „Свежи храни“: Около 60% от продуктите на пазара са на български фирми, като всяка година делът им се увеличава

22 май 2020 | 10:41

Снимка:

София. Около 60% от продуктите на пазара са на български фирми, като всяка година делът им се увеличава. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ Васил Василев, директор „Свежи храни“ в голяма верига от хипермаркети.

„За нас от самото начало българските стоки са представлявали съществен интерес, тъй като ние оперираме в България и работим с български клиенти, които от своя страна търсят основно българска продукция. От 2 години работим с 21 регионални семейни фирми, които обособяваме в регионални щандове. Те са малки производители в районите на София, Варна, Пловдив и Велико Търново. Инициативата на министерството е добра, най-малкото, за да подобри контакта между производителите и веригите. Към момента ние проактивно контактуваме с около няколко хиляди производителя, за да можем да намерим най-качествените и подходящи български стоки, които да предложим на нашите клиенти“, обясни той.

Васил Василев каза още, че около 70% от общия брой на продукти в сектора на млеката и млечните продукти и хляба са български. Над 70-75% от местните продукти също са българска продукция. При сезонните плодове и зеленчуци също доминират българските продукти, добави той.

Росица АНГЕЛОВА