Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Euractiv: САЩ и 9 източноевропейски страни, включително България, обвиниха Русия, в „жалък опит да фалшифицира историята“

08 май 2020 | 11:46

Снимка: Великая Отечественая Война

Вашингтон/Брюксел. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео и девет външни министри от Централна и Източна Европа, включително българският Екатерина Захариева, нападнаха Русия в четвъртък (7 май), като денонсираха това, което те описват като „жалък опит за фалшифициране на историята“, пише базираният в Брюксел портал Euractiv.

Министрите пуснаха съвместно изявление преди 75-тата годишнина от края на Втората световна война в памет на жертвите и „всички войници, които се биха, за да победят Нацистка Германия“.

Но те също използваха повода да припомнят, че май 1945 г. „не донесе свобода на цяла Европа“, тъй като тогавашният Съветски съюз е наложил комунистическото управление в източната й част.

„Прибалтийските държави бяха незаконно окупирани и анексирани, а желязната хватка над другите пленени страни беше наложена от Съветския съюз, използвайки огромна военна сила, репресии и идеологически контрол“, отбелязват Помпео и деветте министри от източния фланг на НАТО.

„Манипулирането на историческите събития, довели до Втората световна война и до разделението на Европа след войната, представлява жалко усилие за фалшифициране на историята.“

Изявлението е пуснато от България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и САЩ.

Президентът Владимир Путин и други високопоставени руски служители наскоро обвиниха Полша, че носи известна отговорност за избухването на войната, твърдение, отхвърлено от Варшава и нейните западни съюзници, като фалшив ревизионизъм.

Както пише медията, „на няколко пъти Москва се опитва да омаловажи тайния нацистко-съветски пакт от 1939 г., който беше сключен преди началото на Втората световна война, за да раздели Европа“.

„Хибридна война“

Както пише Euractiv, „Русия също отказва да признае съветско превземане на балтийските държави Естония, Латвия и Литва в периода 1944-45 г. като окупация и никога не е предлагала извинения или компенсации.

Прибалтийските президенти също излязоха със собствено изявление в четвъртък, като оспориха историческия прочит на Москва и призоваха за „истина и справедливост“ в признаването на престъпления от комунистическата епоха и отговорността на Москва за избухването на войната.

Президентът на Естония Керсти Каджулайд заяви пред AFP, че тримата са пуснали изявлението, защото „през последната година забелязахме тенденцията, Руската федерация да се опитва да преосмисли или преанализира или дори пренапише историята“.

„Не можем да го позволим. Важно е да се помни как всъщност бяха нещата“.

Нейният латвийски колега Егилс Левиц заяви, че „фалшифицирането на историята е вид хибридна война“, провеждана от Москва.

Докато 9 май се празнува като Ден на победата в Русия, за много от балтийските държави той поставя началото на десетилетия на често брутална съветска окупация, а не освобождение. Балтийското трио си възвърна независимостта от разпадащия се Съветски съюз през 1990-1991 г., преди да се присъедини към Европейския съюз и НАТО през 2004 г. и оттогава отношенията с Русия са обтегнати.

„За нас войната приключи през 1993 г., когато си отиде последният руски войник“, заяви литовският президент Гитанас Науседа пред AFP.

Превод и редакция: Иван Христов