ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Андрей Ковачев, евродепутат: Гоце Делчев е общ герой на българи и македонци, некоректни са тезите на западната ни съседка

07 май 2020 | 20:13

Снимка:

София. Гоце Делчев е общ герой на българи и македонци, некоректни са тезите на западната ни съседка. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ заместник председателят на Групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Андрей Ковачев. Той каза още, че България винаги ще подкрепя Република Северна Македония за членство в ЕС и НАТО, но случващото се там в момента представлява политически агитации преди избори. Той призова тази тема да не се използва за предизборна кампания и припомни, че предците и на двете държави са едни и същи.

„България не иска да им вземе нито Гоце Делчев, нито Даме Груев, нито пък някой друг от възрожденците и революционерите. Те са наши общи. Колкото те са техни наследнице, толкова сме и ние. Нашите предци са едни и същи и не са се делили. Това са били македонските българи“, обясни евродепутатът.

Андрей Ковачев обясни, че от българска страна няма никакви нови изисквания към Република Северна Македония, но промяната на идентичността на починали хора е непростима злоупотреба. Младите поколения не трябва да се тровят с омраза към България посредством лъжи. Престъпленията на Тито и раните ,причинени от него, още не могат да заздравеят, коментира още той.

Цоня СЪБЧЕВА

Свързани новини