Стара ЗагораВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на основните теми в старозагорския печат

27 март 2020 | 07:54

Снимка: Агенция "Фокус"

Стара Загора. „Никита Нанков стана лауреат на наградата „Чудомир“ с „Ръководство за сапунисване“, е водещо заглавие във вестник „Старозагорсдки новини“. Писателят, който преподава в Китай, ще получи своя приз след края на извънредното положение. Жури, председателствано от доц. Йордан Ефтимов, присъди наградата „Чудомир“ за български хумористичен разказ на писателя Никита Нанков.

По традиция на 25 март в Казанлък трябваше да бъдат открити 27-ите "Чудомирови празници" и за 51-ви път да бъде връчена наградата „Чудомир“ на Фондация "Чудомир" и в. "Стършел", но поради извънредното положение заради коронавируса лауреатът ще получи наградата си при нормализиране на обстановката. Отличеният разказ, публикуван във вестник „Стършел“ през 2019 г., е със заглавие „Ръководство за сапунисване“.

Лауреатът Никита Нанков е роден на 4 юни 1956 г. в София. Завършва английска филология в Софийския университет през 1982 г. В Института за литература на БАН работи като научен сътрудник от 1983-та до 1994-та. Защитава дисертация на тема "Едгар Алан По в българската критика и преводна проза". Емигрира в САЩ, където защитава втора дисертация - върху творчеството на Антон Чехов. Последователно преподава сравнително литературознание в Washington University - Сейнт Луис, Университета в Блумингтън, Индиана и Университета на Пуерто Рико. Сега преподава в Китай. Автор е на книгите „Празни приказки“, „В огледалната стая: Седем образа на българския литературен селоград“, „Триднев“ и „Postmodernizam i kulturni izazovi“ („Постмодернизъм и културни предизвикателства“), превод от английски на хърватски, както и на стихосбирките „Ето така“ и „Обреченост на думите. Три и половина кратки поеми за любовта“. "Старозагорски новини" публикува наградения разказ:

Ръководство по сапунисване

Никита НАНКОВ


Поздравления! Вие вече сте собственик на новозакупен сапун! За да се насладите напълно на възможностите на Вашия сапун, Вие трябва да умеете да го използвате, тоест да сапунисвате. Моля, прочетете внимателно настоящото ръководство по сапунисване, което ще Ви води стъпка по стъпка из неограничените възможности на сапунисването.
1) Извадете сапуна от опаковката му и като го държите внимателно с двете си шепи, за да не Ви се изплъзне, го поставете на хоризонтална повърхност.
ВНИМАНИЕ! Този сапун е предназначен само за мокро сапунисване. Употребата му за сухо сапунисване може да доведе до несапунисване.
2) Овлажнете сапуна с вода.
ВНИМАНИЕ! Този модел сапун е конструиран да работи единствено с вода и с никакви други овлажнители. Използването на масла, лубриканти, лосиони, газирани и алкохолни напитки и прочие може да предизвика несапунисване.
3) Поставете овлажнения сапун в шепата на ръката, с която бихте искали да сапунисвате. Без да го стискате, внимателно започнете да го прокарвате по повърхността за сапунисване.
ВНИМАНИЕ! Колкото повече стискате сапуна, толкова по-голяма е вероятността да го изпуснете.
ВНИМАНИЕ!!! В случай че изпуснете сапуна, не се опитвайте да го настъпите с крак, което лесно би довело до подхлъзване с изключително опасни последици. Незабавно се обадете в полицията и докладвайте случая. Останете неподвижно на място и изчакайте идването на дежурните полицаи, които ще Ви окажат първа помощ в залавянето на сапуна беглец.
4) Навлажнете повърхността, по която сте прокарали сапуна, и започнете леко да я търкате. Сапунисването дава най-добри резултати, когато търкането води до появата на пяна.
ВНИМАНИЕ! Ако не се появи пяна, след като търкате десет минути, повторете действията, описани в точка 3. След тази процедура повторете търкането, описано в точка 4.
5) След появата на пяна имате две възможности да продължите:
а) Отмивате пяната, с което сапунисването фактически завършва;
б) Не отмивате пяната, а духате в нея и правите сапунени мехури. В този случай сапунисването завършва, след като издухате всички сапунени мехури.
ВНИМАНИЕ! Ако изберете възможност 5 б, духайте навън! Ако духате навътре, има голяма вероятност да вдишате сапунената пяна, след което ще се наложи да се извърши в стомаха Ви процедурата, описана в точка 5 а. В този случай е необходимо да се обадите на Вашия застраховател и/или погребален агент.
6) След завършване на сапунисването оставете внимателно сапуна в сапунерката, без да го подсушавате. Така той ще е готов за следващата употреба. Многократни изследвания от независими лаборатории в Швейцария и Съединените щати показват, че ако сапунът бъде подсушен, в сто процента от случаите преди следващата употреба се налага той да бъде отново навлажняван (консултирайте се с точки 1 и 2 по-горе).
ВНИМАНИЕ! Ако след сапунисването решите да избършете сапунисваното място, моля, запознайте се внимателно с ръководството за избърсване, което може да намерите на https/www.izbаrsvane-sled-sapunisvane.com.
Желаем Ви приятно и продуктивно сапунисване!
ВНИМАНИЕ! Този сапун е конструиран за половин сапунисване. За цяло сапунисване, моля, купете още един такъв сапун.
ВНИМАНИЕ!!! Ако имате допълнителни въпроси, моля звънете на телефони 888 7777 6666 (за индивидуално сапунисване), 555 4444 3333 (за интимно сапунисване по двойки и тройки) или 222 1111 0000 (за групово и колективно сапунисване).


„Санкционираха младежи в Стара Загора за неизпълнение на ограничителна заповед“, четем още в броя. Санкционирани са първите нарушители, които не спазват заповедта за временно преустановяване на посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски площадки, съоръжения на открити и закрити обществени места, както и дворове, спортни площадки, намиращи се на територията на училища, детски градини и ясли. Това съобщиха от звено „Инспекторат“ към Община Стара Загора. Младежи са били засечени в парк „Бранителите на Стара Загора“. Екипите от общински служители следят за ежедневното спазване на всички мерки, целящи превенция на разпространението на COVID-19. В началото на седмицата на всички входове на парковете на територията на общината са поставени ограничителни ленти, които напомнят на гражданите за забраната за посещение. От общинска администрация са монтирали и табели на детските площадки, оказващи недопускането на деца при съоръженията. Към момента няма констатирани нарушения за работещи вендинг-автомати. 29 от най-големите предприятия на територията на Стара Загора са посетени от мобилните екипи на Общината, като са им съставени предупредителни протоколи за спазване на мерките за биологична сигурност. 114 души са поставените под карантина през последните два дни на територията на общината. Образувани са 5 досъдебни производства за неспазване на карантинните мерки. Има образувано досъдебно производство за хулиганство на контролно-пропускателен пункт и неспазване на ограниченията. Над 4300 заявления за промяна на настоящ адрес са подадени в административните бюра и кметствата на селата от Старозагорска община.

Всеки гражданин може да се информира за най-актуалната информация по отношение на COVID-19 в специалната секция на сайта на администрацията: www.starazagora.bg/bg/koronavirus-covid-19.

„Новина от последния час: Няма нови заразени от коронавирус в Старозагорска област“, е друг акцент в изданието. Няма установени нови положителни проби за COVID-19 в Старозагорска област. Това съобщи тази вечер изп. директор на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ - проф. Йовчо Йовчев. От пробите, изследвани в старозагорската лаборатория към Университетската болница, са отчетени две положителни, но на жители на Хасково и Кърджали. Към момента единствен с положителен резултат от областта ни остава казанлъчанинът, завърнал се от Франция и нарушил карантината. Общо за страната новопотвърдените случаи на коронавирус през днешния ден са 21. Това стана ясно от брифинга на шефа на оперативния щаб Венцислав Мутафчийски. 264 са общо заразените към момента. Над 6000 са тестваните пациенти. Новите установени градове със заразени жители са Хасково и Кърджали. В Смолян има двама нови пациенти, по един в Плевен, Варна и Велико Търново. Двама военни също са заразени. Общо осем са изписаните пациенти. Утре още един пациент ще бъде изписан. В „Света Ана“ и в „Пирогов“ има по двама интубирани пациенти.

На въпрос за опашките по пътищата и напрежението сред гражданите за влизане и излизане от областните центрове, където има КПП-та, Венцислав Мутафчийски отсече: „По-добре да има опашки на КПП-тата от автомобили, отколкото кервани с военни, които да изнасят трупове“.