РодолюбиеВИЖ ВСИЧКИ

България не отбеляза Деня на Тракия, но въпреки това той не е забравен (ОБЗОР)

26 март 2020 | 21:33

Снимка: Агенция "Фокус"

София. На 26 март честваме Деня на Тракия. На този ден си спомняме подвига на българските войни, паднали край Одрин и из тракийските полета, както и почитта и паметта към хилядите българи - тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет. На 26 март 1913 г. е превзета Одринската крепост от Българската армия през Балканската война (1912-1913). Пленени са 14 турски генерали, 2000 офицери, 50 000 войници, 413 оръдия, 46 тежки картечници, 90 000 снаряда, 12 000 000 патрона и друго имущество. Българите губят в атаката 1316 убити и 6329 ранени. Победата донася свободата на тракийските българи. През 2006 година денят е признат официално от българското правителство за Ден на Тракия.
Заради пандемията от коронавирус Денят на Тракия не бе отбелязан масово в цялата страна.

Две икони бяха дарени в храм-костница „Света Петка“ в местността Петрова нива. Дарението е направено от проф. Иван Гавраилов. Едната икона е на света Богородица със Св. св. Кирил и Методий, която е копие на тази в църквата „Свети Стефан“ в Истанбул. Другата икона е на свети Георги Победоносец от Зографския манастир в Атон. Направено е дарение и под формата на парична сума – за ремонтни дейности в храма.

Директорът на исторически музей „Проф. д-р Александър Фол“ в Малко Търново Мариета Филчева коментира, че събитията по отбелязване Деня на Тракия няма да се състоят тази година, предвид извънредната обстановка в страната. Тя изрази надеждата си, че ще се състоят поне събитията по отбелязване годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

Председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов изтъкна, че Денят на Тракия показва, че българите имат несломим дух и са способни да побеждават без ничия помощ, когато пред себе си имат една справедлива кауза. "Нека тракийци да не забравят героизма на дедите си, които правиха въстания и загиваха за България във всички войни", пожела Премянов. Той изброи, че тракийци са участвали в Илинденско-Преображенското въстание, в Първата световна война, в Балканските войни.
Председателят на Съюза на тракийските дружества изтъкна, че за да достигнем до датата 26 март е трябвало да се състои в историята Одринската епопея. „Малка България, имаща армия от лъвове и патриоти и талантливи военачалници успява да победи огромната турска държава и империя в сражение за превземането на Одринската крепост. Специалистите смятаха крепостта за непревземаема. За нас българите това е битка за възстановяване целокупността на България и всички територии, които тя е загубила в резултат на несправедливия Берлински договор. Там са участвали страшно много опълченци от така нареченото Македоно-тракийско, или Македоно-одринско опълчение“, изтъкна Красимир Премянов.