Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

„А1 Он“ (Македония): Президентът на Косово започва консултации с партиите за формиране на ново правителство

26 март 2020 | 20:21

Снимка: Б92

Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи обяви, че ще започне консултации с лидерите на всички парламентарни политически партии за формиране на ново правителство, след като снощи парламентът гласува вот на недоверие в кабинета на Албин Курти, предава „А1 Он“.

Както предава кореспондентът на МИА от Прищина, при днешното си посещение на Медицинския батальон в рамките на Силите за сигурност на Косово, Тачи е заявил, че в консултациите с лидерите на фракциите ще разгледа възможностите за формиране на „ново правителство на стабилност, единство и всеобхватност“.

„След падането на правителството, като президент на държавата, ще започна без отлагане консултации с лидерите на всички парламентарни партии, за да разгледам възможността за формиране на ново правителство на стабилност, единство и всеобхватност. Във всяко свое действие, като президент на държавата, ще зачитам изцяло Конституцията и законите на страната“, заяви държавният глава,

Снощи парламентът на Косово гласува „за“ вот на недоверие към правителството на лидера на Движение „Самоопределение“ Албин Курти, като инициативата за свалянето на правителството дойде от коалиционния партньор – „Демократическата лига на Косово“. Инициативата получи подкрепа от всички други партии, както опозиционните, така и онези на сръбското и другите малцинства, които бяха част от кабинета.

Превод и редакция: Иван Христов