Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

AFP: Последните събития около коронавируса по света

26 март 2020 | 16:24

Снимка: CNN

Париж. Ето последните най-важни събития около кризата с коронавируса по света, както ги виждат от редакцията на AFP:

Сенатът на САЩ одобри огромен спасителен пакет от 2 трилиона долара

Сенатът на САЩ единодушно одобри най-големия в историята на страната спасителен пакет от 2 трилиона долара за пострадалите от пандемията обикновени американци, болници и бизнеси.

Мярката трябва да бъде одобрена в петък от Камарата на представителите преди да отиде при президента Доналд Тръмп за подпис.

Франция призовава армията си

Френската армия се присъединява към борбата с вируса, тъй като президентът Еманюел Макрон стартира „Операция Устойчивост“, фокусирана върху подпомагане на хората и обществените служби във Франция и нейните отвъдморски територии.

Русия спира всички международни полети, московчани си остават у дома

Русия спира всички международни полети считано от петък, с изключение на специалните самолети с евакуирани от чужбина руснаци на борда.

Москва затваря кафетата, магазините, парковете и другите несъществени услуги за една седмица от събота. Гражданите на руската столица над 65 години трябва да си останат у дома от четвъртък.

Повече от 250 хиляди случая в Европа

Най-малко 21 867 смъртни случая са регистрирани откакто вирусът се появи за първи път през декември, според данните на AFP към 14 часа българско време в четвъртък въз основа на официални източници.

Повече от 481 230 инфектирания са регистрирани в 182 държави и територии по света. Най-малко 258 068 от тях са в Европа, най-засегнатият континент.

Европейският офис на Световната здравна организация твърди, че вижда „окуражаващи знаци“ на континента, но предупреждава, че е твърде рано да се каже дали най-лошото е минало.

Страните с най-много смъртни случаи са Италия със 7 503 от 74 386 декларирани инфекции, Испания с 4 088 смъртни случая от 56 188 заразявания континентален Китай с 3281 смъртни случая от 81 218 инфектирания, Иран с 2234 смъртни случая от 29 406 случая и Франция с 1331 смъртни случая от 25 233 регистрирани заразявания.

Настъпващи рецесии

Международната агенция за рейтинги S&P Global предупреждава, че пандемията COVID-19 ще тласне Великобритания и еврозоната в рецесия тази година, като икономиките им се очаква да се свият с цели два процента.

Предвижда се икономиката на Австрия да се свие с поне 2,5 процента през 2020 г.

Икономиката на Сингапур се свива с 2,2% на годишна база през януари-март, което е най-голямото й свиване от 2008 г. насам през първото тримесечие.

Заразен във Ватикана

Съобщава се, че италиански служител на Светия престол, който живее в същата резиденция като папа Франциск, е дал положителни резултати за Ковид-19 и е хоспитализиран.

Превод и редакция: Иван Христов