РодолюбиеВИЖ ВСИЧКИ

Красимир Премянов, Съюз на тракийските дружества: Искаме метростанция „Тракия“ да напомня за Древна Тракия и за тракийските българи, които са се борили в по-ново време

26 март 2020 | 16:01

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Искаме метростанция „Тракия“ да напомня за Древна Тракия и за тракийските българи, които са се борили в по-ново време. Това каза председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Деня на Тракия.

По думите му е предвидено да се сложи бюст на Капитан Петко войвода. „ Така сме се разбрали и така върви оформянето на метростанция „Тракия“. Сега при тези трудности, които възникват. Може да не стане 2020, да стане 2021 г. Целите не отпадат. Те могат да бъдат по-дълготрайни“, обясни Премянов.

„За метрото сме се разбрали със Столична община с голямата помощ на г-н Чобанов, г-жа Фандъкова и общинските съветници от всички партии, както и с ръководството на метрото, то да бъде оформено в този стил. Първо да напомня за Древна Тракия. Това наименование не е наш монопол, но древните траки са част от нашата история. Битка за историческото наследство на Древна Тракия водят Гърция и Турция. Някак си не правим достатъчно“, коментира той.

Председателят на Съюза на тракийските дружества изтъкна, че за откриването на метростанцията ще се съберат тракийци от цяла България. „Ще направим голям тракийско тържество, защото столицата на тракийските българи е София. Ние нямаме друга столица. Естествено в този център на българщината, на държавата България да присъства темата тракийки българи“, каза още Красимир Премянов.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел „Мнение“
.