РодолюбиеВИЖ ВСИЧКИ

Красимир Премянов, Съюз на тракийските дружества: Денят на Тракия показва, че българите имат несломим дух и са способни да побеждават без ничия помощ

26 март 2020 | 14:48

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Денят на Тракия показва, че българите имат несломим дух и са способни да побеждават без ничия помощ, когато пред себе си имат една справедлива кауза. Това каза председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Деня на Тракия.

"Нека тракийци да не забравят героизма на дедите си, които правиха въстания и загиваха за България във всички войни", пожела Премянов. Той изброи, че тракийци са участвали в Илинденско-Преображенското въстание, в Първата световна война, в Балканските войни.

„Да не забравяме, че сред тракийци има много просветени и водещи български учени, хора за пример в труда, в творчеството. Нека да следваме техния пример в днешното време с кураж, с твърдост, с дисциплина да поддържаме и да пазим тракийската кауза, мислейки за България“, каза още Премянов.

Председателят на Съюза на тракийските дружества изтъкна, че за да достигнем до датата 26 март е трябвало да се състои в историята Одринската епопея.

„Малка България, имаща армия от лъвове и патриоти и талантливи военачалници успява да победи огромната турска държава и империя в сражение за превземането на Одринската крепост. Специалистите смятаха крепостта за непревземаема. За нас българите това е битка за възстановяване целокупността на България и всички територии, които тя е загубила в резултат на несправедливия Берлински договор. Там са участвали страшно много опълченци от така нареченото Македоно-тракийско, или Македоно-одринско опълчение“, изтъкна Красимир Премянов.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел „Мнение“
.