РодолюбиеВИЖ ВСИЧКИ

Красимир Премянов, Съюз на тракийските дружества: За българите е имало много пандемии, най-вече 500-те години турско робство

26 март 2020 | 14:34

Снимка: Община Благоевград

София. За българите е имало много пандемии, най-вече 500-те години турско робство. Това каза председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов в интервю за Агенция „Фокус“.

По думите му българите по това време са били унизени, подложени на геноцид, който през 1913 г. се е повторил.
„68 хил. българи са били безмилостно избити. От малките бебенца до най-възрастните хора. Този геноцид е нанесъл много по-тежки поражения от това, което природата ни поднесе. Психологията на българина е много устойчива. Той е способен да проявява солидарност и човещината и да поема несгодите и трудностите и пак оцелява“, подчерта Премянов.

„Би следвало да бъдем по-сигурни, по-стабилни и по-дисциплинирани. Победите без дисциплина не могат да бъдат постигнати. Не изповядвам либералното разбиране, че без общността, колективизма и държавата можем да решим всички проблеми. Сега видяхме, че това е несъстояла е философия. Трябва да се съчетава добрият консерватизъм, социалистическото начало и свободата на личността. Не отричам абсолютно либералната теория, но трябва да се съчетават в жизнена формула“, допълни още председателят на Съюза на тракийските дружества.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел „Мнение“
.