ОбществоВИЖ ВСИЧКИ

Ивайло Пандов, „Панда ИП“: Лекарите да ни консултират, а бизнесът да реализира

26 март 2020 | 14:11

Снимка: "Панда ИП"

София. Епидемията от коронавирус стартита множество дарителски кампании в подкрепа на лекари, болници и заболели в полза на борбата им срещу заразата. Това съобщиха от пресцентъра на „Панда ИП“. Част от болниците разкриха дарителски сметки за набиране на средства със справяне с епидемията. Хиляди граждани се активираха и дариха финансови средства, а други медикаменти, апаратура и предпазни материали. От създалата се кризисна ситуация започват да се наблюдават наченки на обединяване, съпричастност и солидарност между хората.

Всички искаме да помогнем, но знаем ли, какъв е най-ефективния начин за това. Дали даряването на финансова помощ ще има бърз и ефикасен ефект? Ще могат ли властите и болниците да реагират на време, за да се справят с пандемията, ако не дай си боже се развие италианският сценарий у нас?
Отговори на част от тези въпроси дава бизнесменът и собственик на компания за доставка на храни Ивайло Пандов, който е един от дарителите, избрал директният подход към осъществяване на дарението. Той сам извървява пътя в проучването, маркетинга и закупуването на оборудване за обдишване и успява да поръча два мобилни апарата с овлажнители и 1 стационарен апарат, като стойността на покупката е 110 000 лв с ДДС.

Според Пандов най-големият проблем в момента е времето за доставка, защото преговорите и доставката на оборудването отнемат най-малко месец в ситуация на извънредно положение и затворени граници.
„Всеки, който иска да дари медицинска апаратура, консумативи и медикаменти, да ги поръча и плати сега, за да могат да пристигнат в страната ни след месец, като трябва да се има предвид, че с всеки изминал ден сроковете се увеличават с минимум една седмица от първоначалния едномесечен срок. Огромното търсене на тези стоки от всички държави и въведените ограничения при предвижване на товари във връзка с извънредни мерки допълнително забавят процеса. Друг проблем, който може да възникне, е отказът на страните да изнасят подобни продукти. Например, ако един апарат се произвежда в САЩ, утре страната може да забрани износа му“, поясни бизнесменът.

По думите му най-лесно е да се дарят пари на благотворителна организация или болница и тя сама да се опита да договори с доставчика съответната апаратура, но това може да не се окаже много ефективно, защото в условията на затворени граници, отказ от поръчки на чужди фирми, бизнесът много по-гъвкаво и по-бързо може да договори и да се справи с доставките.

Една от препоръките на Ивайло Пандов е лечебните заведения у нас да консултират дарителите точно, каква апаратура и окомплектовка към нея е необходима, а бизнесът да реализира и извърши целия процес по намирането, преговарянето, закупуването и доставката на дарението.

Точно по този начин постъпва самият той. След като получава информация от Министерството на здравеопазването, от каква медицинска техника се нуждае държавата, Пандов се свързва със съответните вносители и представители. Консултира офертите със специалисти от столични общински болници и поръчва нужната медицинска техника. Преговорите за покупката с производителите и вносителите му отнемат една седмица, тъй като всички отказват да се ангажират със срокове за доставка. Първоначално компанията, на която се спира му заявява, че срокът за доставка на апаратите ще бъде в рамките на 15 седмици след плащането, но след дълго преговаряне и убеждаване успяват да се договорят за 4 седмици за мобилните апарати и 6 седмици за стационарните. След като пристигнат на територията на България, дарителят ще се консултира с Националния оперативен щаб и столичната РЗИ, за да разбере коя болница има най-голяма необходимост от тях и съответно да им ги предостави.

„В момента най-скъпото нещо е времето. Всеки един ден забавяне може да ви доведе до невъзможност да извършите доставките на апаратура или тя да пристигне след четири пет месеца. Готов съм да споделя с всеки желаещ да помогне цялата информация и опит, който придобих, за да може даренията да стигнат по най-бързия начин до нуждаещите се пациенти“, каза Пандов.

Съветът на бизнесмена към дарителите е да не определят сами болниците, на които да направят дарението, а да се консултират с Националния оперативен щаб и регионалните РЗИ-та, защото те имат най-актуалната информация, къде апаратурата и медикаментите са най-необходими и къде има пациенти в тежко състояние.
В заключение Ивайло Пандов се обърна към бизнеса със следните думи: „Не очаквайте някой да ви похвали или благодари, по-скоро се настройте да получите негативна оценка на вашия жест, но няма по-голямо удоволствие, ако си успял да помогнеш да се спаси човешки живот“.