ЗдравеопазванеВИЖ ВСИЧКИ

Доц. д-р Петя Димова, невролог: Много от пациентите с епилепсия могат да водят нормален начин на живот

26 март 2020 | 13:14

Снимка: Pixabay

София. Много от пациентите с епилепсия могат да водят нормален начин на живот. Това каза за Агенция „Фокус“ неврологът доц. д-р Петя Димова по повод Световния ден за осведомяване хората за епилепсията и методите за лечение на заболяването.
По думите й при правилно лечение с медикаменти до 70% от хората могат да бъдат напълно вградени в обществото – да се трудят и да се обучават без никакви проблеми.

„Един метод за лечение на това заболяване, тъй като те са много видове епилепсии, няма“, каза доц. д-р Димова, като уточни, че има епилепсии, които се лекуват единствено с хирургично лечение.
„При някои видове могат да се прилагат диетични терапии, каквато например е кетогенната диета, но това не са методи, които са приложими при всички, не трябва да бъдат използвани от всички лекари и всички специалисти, срещащи се със заболяването епилепсия. Диагнозата, естествено, както при всички видове болести, почива на знания и на изследвания. Изследванията, с които се диагностицира болестта епилепсия или епилепсиите, основно са две – електроенцефалография, която може да регистрира епилептичната активност и епилептичните пристъпи, и другото особено в 21.век е нервоизобразяването, т.е. магнитният резонанс“, съобщи тя.

Доц. д-р Димова заяви, че всичко опира и до знанията на лекарите и колкото по-правилно се насочи един специалист за лечение на това заболяване, толкова по-големи са успехите.
„70 и повече процента от случаите могат да бъдат лекувани успешно и дори излекувани с медикаменти. В останалите са другите избори за хирургично лечение, диетично и с някои други методики, които са обект на доста по-високо специализирани центрове. Такъв център в България е в болница „Св. Иван Рилски“, където аз работя. Там разполагаме с доста от тези неща, за които споменах“, каза още неврологът.

Христина ВЛАДИМИРОВА