БургасВИЖ ВСИЧКИ

Две икони бяха дарени в храм-костница „Света Петка“ в местността Петрова нива по повод Деня на Тракия

26 март 2020 | 12:52

Снимка: Агенция "Фокус"

Бургас. Две икони бяха дарени в храм-костница „Света Петка“ в местността Петрова нива по повод Деня на Тракия. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Бургас Мариета Филчева, директор на Исторически музей „Проф. д-р Александър Фол“ в град Малко Търново.

„Професор Иван Гавраилов направи материално дарение – два броя икони. Едната е на света Богородица със Св. св. Кирил и Методий, която е копие на тази в църквата „Свети Стефан“ в Истанбул. Другата икона е на свети Георги Победоносец от Зографския манастир в Атон. Това са двете икони, които са дарение на параклиса „Света Петка“ в Петрова нива. Направено е дарение и под формата на парична сума – за ремонтни дейности в храма. След изминалите зимни месеци има някои неща, които трябва да се ремонтират там“, отбеляза Мариета Филчева.

Събитията по отбелязване Деня на Тракия няма да се състоят тази година, предвид извънредната обстановка в страната, но директорът на музея изрази надеждата си, че ще се състоят поне събитията по отбелязване годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

На 26 март се чества годишнина от деня, в който е превзета Одринската крепост от силите на Българската армия през Балканската война. Ежегодно множество потомци на тракийските бежанци се събираха в историческата местност Петрова нива, за да почетат подобаващо паметта на своите предци, които преди 107 години намериха подслон в пределите на България, запазиха родовата си памет и допринесоха за съхранението на българската култура и духовност.

Мария ПОПЧЕВА