Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Politico: Дали Бърни Сандърс ще остане в надпреварата за президентски кандидат?

26 март 2020 | 12:37

Снимка: Twitter

Вашингтон. Откакто по-рано сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс обяви, че ще преосмисли президентската си кампания, той не е заявявал директно дали в крайна сметка смята да остане в надпреварата срещу съперника си Джо Байдън или ще се откаже. Но до този момент той дава всички индикации, че ще продължи да се бори за кандидатурата за поне още няколко месеца, пише американската редакция на списание Politico.

Въпреки почти непреодолимото предимство в делегати на Джо Байдън, ръководителите на кампанията на Сандърс увериха, че сенаторът ще участва в дебатите през месец април, ако те се състоят. Неговият екип продължава да набира доброволци в Ню Йорк и Пенсилвания, където вътрешните избори ще се проведат чак през април и юни.

Сандърс, който не провеждал рекламни кампании и не е събирал средства откакто загуби във вътрешните избори от 17 март може и да се отказал от състезанието, но със сигурност не изглежда сякаш това е така.

"Бърни има всички основания да остане", смята Джеймс Зогби, член на Националния комитет на Демократическата партия, който разговаря със Сандърс през последните седмици и го призова да не се отказва все още.

„Той трябва да играе роля в политиките разбира се, но също така продължава да бъде това, което обединява прогресивното движение".

Сандърс продължи с интервютата по кабелните телевизии за първи път от 17 март, когато загуби в Аризона, Флорида и Илинойс.

През изминалата седмица и половина Сандърс също така създаде шест виртуални събития, фокусирани върху коронавируса, които са получили милиони гледания, според неговия екип. Събитията включват видео митинги и Сандърс заяви, че кампанията му се "мести" във виртуалното пространство.

Някои от помощниците и съюзниците на Сандерс твърдят, че той може да спечели въпреки ниските коефициенти и също, че той има шанс да спечели гласове с прогресивната си политика, особено по време на пандемията на коронавируса.

Тези ходове - а и тази линия на мислене - вбесяват някои демократи и съюзници на Байдън, които се страхуват от повторение на 2016 г., когато Сандърс отказа да прекрати кампанията си, дори след като математически беше невъзможно да спечели. Много партийни лидери смятат, че забавянето допълнително е разединило демократите и е станало причина Хилари Клинтън да загуби от Доналд Тръмп.

„Време е да продължим напред“, каза Харолд Шайтбергер, президент на Международната асоциация на пожарникарите, която подкрепи Байдън преди година.

„Време е да се слеем и да обединим всички наши различни групи и части от нашето движение и общество, и да се подготвим за това, което ще бъде една демонична битка в (президентските) избори“, каза той.

Джей Джейкъбс, председателят на Нюйоркската демократическа партия, заяви, че „няма смисъл“ неговата политическа формация да изтласква Байдън и да го принуждава да се откаже. Въпреки това той заяви:

"Няма логична причина да продължаваме с това, защото няма друг възможен път, освен Джо Байдън да получи номинацията".

Самият Байдън също изглежда нетърпелив Сандърс да се откаже. Попитан на брифинг в сряда, 25 март, дали ще дебатира със Сандърс през април, Байдън каза, че е съсредоточен по-скоро върху епидемията от коронавируса.

„Мисля, че проведохме достатъчно дебати“, каза Байдън. „Смятам, че трябва да продължим напред".

Междувременно множество съюзници на Сандерс го насърчиха да остане в надпреварата. Но те са поискали от него да се фокусира върху причините да остане в битката, вместо да насочва изцяло вниманието си към коронавируса - неговият настоящ подход, според източник, близък до съюзниците на сенатора.

Графикът за вътрешните избори, внезапно разрушен от коронавирусна, предлага известен стимул на сенатора. Дори ако Сандърс има само малък шанс да настигне Байдън по брой на делегати, при отсъствие на голяма промяна в мнението на избирателите, отлагането на толкова голям брой вътрешни избори може математически да го задържи в надпреварата за още месеци. Байдън не може да събере делегатите, от които се нуждае, за да си осигури демократичната номинация преди 2 юни, заради всички отложени избори.

„Не мисля, че всичко е приключило. Никой не знае какво може да се случи през лятото“, казва Зогби. „Кампанията на Байдън може да се разпадне. Не знам. Не искам да пожелавам нищо, но битката не е приключила".

Охайо, Кънектикът, Индиана, Мериленд, Делауеър и Роуд Айлънд насрочиха вътрешните избори за 2 юни, а Пенсилвания е на път да направи същото. Кентъки отложи вота до 23 юни.

В момента Ню Йорк, който би осигурил повече делегати от който и да е от тези щати, планира да проведе изборите си за кандидат на демократите на 28 април. Но избирателните комисии там започнаха да оказват натиск върху губернатора Андрю Куомо и щатските власти за отлагането им, вероятно до 23 юни.

Екипът на Сандърс отдавна разглежда Ню Йорк не само като щат, който потенциално може да бъде спечелен, но и място от идеологическо значение за Байдън. Той е роден в Бруклин и стартира кампанията си тази година именно в родния си квартал.

Преди четири години съветниците на Сандърс също разглеждаха Ню Йорк като мястото, което може да обърне надпреварата, преди Хилари Клинтън да спечели вота там.

Но тази година, казва Марк Лонгабо, старши съветник на Сандърс по време на кампанията му през 2016 г., „моят честен възглед е, че той изостава много по отношение на делегатите и не може да навакса (...) Не бяхме толкова назад през 2016 г.".

В очите на някои негови помощници и съюзници обаче, коронавирусът и икономическият спад са допълнителни причини Сандърс да остане в надпреварата. Кампанията му изцяло се посветина тези проблеми през изминалите дни.

В допълнение към стриймовете му, екипът на Сандерс използва своите ресурси, за да събере повече от 3,5 млн. долара помощи за засегнатите от коронавируса.

Освен това мнозина от американската левица смятат, че пандемията доказва необходимостта от трансформиране на националната здравна и икономическа система - централна част от кампанията на сенаторът.

„Изглежда съществува двупартиен консенсус, че правителството трябва да играе много по-активна роля в икономиката“, заяви Джеф Уивър, старши съветник на Сандерс.

Превод и редакция: Теодор Пенев