ЗдравеопазванеВИЖ ВСИЧКИ

Доц. д-р Петя Димова, невролог: Епилепсията е мозъчна болест, която може да има сериозни последствия, ако не бъде третирана правилно

26 март 2020 | 12:26

Снимка: Pixabay

София. Епилепсията е мозъчна болест, която може да има сериозни последствия, ако не бъде третирана правилно. Това каза за Агенция „Фокус“ доц. д-р Петя Димова, невролог в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, по повод Световния ден за осведомяване хората за епилепсията.

„Грешно е да се мисли, че епилепсиите протичат с един вид пристъп. И обикновено най-драматичните са тези, за които масово хората знаят и предполагат, че това е епилепсия. Има най-различни видове пристъпи, някои са много чести, други не толкова чести, така че това е едно заболяване, което всъщност е с много лица и обикновено се разпознава добре само от специалисти“, заяви тя.
По думите на неврологът това, което всички трябва да знаят е, че епилепсията е най-честото неврологично заболяване в световен мащаб и че в Европа то е третото по честота след Алцхаймера и мозъчните инсулти.

Тя съобщи, че основният симптом на това заболяване са епилептичните пристъпи, които могат да бъдат различни по тежест и различни по честота. Доц. д-р Димчева бе категорична, че по време епилептичен пристъп не трябва да има намеса от случайни лица, не трябва да се бърка в устата на пациента, който е загубил съзнание в епилептичен гърч.

„Това, което трябва да се направи е той да бъде обърнат настрани, да се освободи доколкото може устата, за да се облекчи дишането и незабавно да се потърси лекарска помощ“, каза още тя. Тя каза още, че родителите и близките на хората, страдащи от епилепсия не трябва да се доверяват на знахари, врачки или лечители, които прилагат алтернативни методи, тъй като това заболяване е сериозно.

Христина ВЛАДИМИРОВА