Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Reuters: Унгария иска от Брюксел да свали митата на вноса на продукти, нужни за борбата с пандемията, от държави извън ЕС

26 март 2020 | 11:55

Снимка: Агенция "Фокус"

Будапеща. Унгария ще поиска Брюксел да премахне всички мита върху продуктите, внесени от страни извън Европейския съюз, които се използват в борбата срещу коронавируса, предава Reuters.

Това заяви Гергели Гилас, ръководител на правителството на Унгария, водено от премиера Виктор Орбан в четвъртък, 26 март, малко преди видеоконференцията на лидерите на страните от ЕС.

Той обяви още, че Унгария отхвърля забележките на ЕС, свързани с критиките срещу новия законопроект, който ще даде на премиера извънредното право да управлява с укази.

По-рано от Съвета на Европа също осъдиха предложението, което предоставя допълнителни правомощия в условията на кризата, включително правото извънредното положение да бъде удължено до края на годината. Ръководителят на съвета Мария Бурич призова Будапеща да се придържа към "фундаменталните демократични ценности" на ЕС и конституцията на Унгария.

Превод и редакция: Теодор Пенев