ЗдравеопазванеВИЖ ВСИЧКИ

Доц. д-р Петя Димова, невролог: Между 0,1 до 1% от населението страда от епилепсия

26 март 2020 | 11:52

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Между 0,1 до 1% от населението страда от епилепсия. Това каза за Агенция „Фокус“ неврологът доц. д-р Петя Димова по повод Световния ден за осведомяване хората за епилепсията.

„Няма как да се каже колко точно са диагностицирани с епилепсия, тъй като това изисква ресурси. Обикновено данните достигат до нас или има някаква публичност поради наличието на някаква документация в Националната здравно-осигурителна каса“, съобщи тя и допълни, че НЗОК осигурява голяма част от медикаментите на хората с епилепсия.

Неврологът каза, че има по-висок риск при по-малките възрастови групи, т.е. много по-често заболяването започва при деца.
„Безспорно най-вече в детска възраст, когато започват и много от генетичните синдроми, свързани с епилепсии, така че това е една от групите, при която трябва да се обръща внимание на правилната диагноза и лечение на епилепсиите, тъй като неправилно лекуваните и диагностицираните епилептични състояния водят след себе си риск от допълнителни увреждания на развиващия се детски мозък и на развиващия се детски организъм“, съобщи доц. д-р. Димова.

След децата другата най-рискова група е тази на хората в напреднала възраст, когато има съпътстващи други заболявания на мозъка, водещи до епилептични пристъпи.

Христина ВЛАДИМИРОВА