ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Ст. комисар Николай Николов, Дирекция „Миграция“: Миграционната обстановка е спокойна и не се наблюдава увеличаване на незаконно пребиваващи чужденци

26 март 2020 | 11:30

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Миграционната обстановка е спокойна и не се наблюдава увеличаване на незаконно пребиваващи чужденци, които са успели да навлязат на нашата територия. Това каза на брифинг в Министерски съвет директорът на Дирекция „Миграция“ към МВР старши комисар Николай Николов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

От началото на година броят на такива хора е около 200, а страната ни е успяла да върне 125 от тях в страните им на произход.
„Спрямо всеки новопостъпил в домовете се въвежда карантинен период, през който той няма достъп до външни лица, включително адвокати, представители на неправителствени организации. През този период той се отделя и от настанените досега чужденци. Храната, която им се доставя, е в помещенията, където са настанени. Извършва се непрекъснат медицински контрол“, обясни Николов.

След изтичане на карантиннния период, лицето може да бъде преместено при останалите и всичко продължава да върви по общия ред.
„След което, ако подаде молба за международна закрила, може да бъде предаден на Агенция за бежанците. По отношение на принудителното връщане, сме ограничили съпровода на чужденците, които се извеждат принудително от страната, защото не желаем да поставяме в риск здравето на колегите“, допълни още Николов.

По отношение на краткосрочно пребиваващите, туристите до 3 месеца, тези, чийто срок на пребиваване изтича: те би следвало да напуснат страната. Ако по независещи от тях уважителни причини не могат да го направят, полезният им ход е да се обърнат към териториалните звена на Дирекция „Миграция“ в рамките на периода, за който се налага са останат в България.

Теодора ПАВЛОВА