ОбществоВИЖ ВСИЧКИ

Асие Кьорова, студент по медицина и доброволец: Настоящата ситуация показва на какво са готови лекарите и за кои от тях професията е призвание

26 март 2020 | 09:46

Снимка: https://pixabay.com

София. Настоящата ситуация с коронавируса показва на какво са готови лекарите и за кои от тях професията е призвание. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио "Фокус" Асие Кьорова - студент 6-ти курс, медицина, която е един от тримата студенти, които са на първа линия в борбата с коронавируса към УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, гр. Стара Загора. Тя обясни, че в клиниката се прави достатъчно дезинфекция и на този етап доброволците нямат досег до хора, заразени с COVID-19.

„На този етап ние нямаме досег с болните. Помагаме повече с другата работа в клиниката, занимаваме се с документация, прегледи и анамнезен статус на хора, с различни заболявания от коронавируса. Реални доброволците помагаме с другата част от работата, за да могат лекарите, сестрите и санитарите да си вършат пряката работа свързана със спешните заболявания“, каза още тя.

Асие Кьорова обясни, че е нормално да има притеснение сред медиците, особено, когато липсват предпазни облекла. Ако лекар, лекуващ пандемията се зарази, има опасност той да разпространи болестта сред всичките си пациенти, още коментира тя.

Вилислава ВЕТРЕНСКА