ЗдравеопазванеВИЖ ВСИЧКИ

Проф. Лилия Пекова, УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“: Липсата на налични защитни скафандри кара медиците да се чувстват застрашени от зараза

26 март 2020 | 09:31

Снимка: Pixabay

София. Липсата на налични защитни скафандри кара медиците да се чувстват застрашени от зараза с COVID-19. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ началникът на инфекциозното отделение към УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, гр. Стара Загора - проф. Лилия Пекова. Тя обясни, че медиците в България са уязвими към вируса. Дезинфекцията на стаите на заразени с коронавирус, която трябва да се извършва поне три пъти дневно, трябва да се прави със защитни облекла, а такива в болницата са прекалено малко в наличност.

„Как сестрите да изпълняват назначенията, които сме поръчали, без да бъдат защитени? Как ние да минаваме визитация и да преглеждаме тези пациенти? Дори и в амбулаториите, където хората идват отвън, пък и в болничните стаи. Всичко трябва да бъде добре преценено, защото вече има доста случаи, при които медици се разболяват, а отсъствието на квалитетен кадър от полето на действие не добре дошло. Това е в минус", каза още тя.

Проф. Лилия Пекова уточни, че заразата на лекари с коронавирус ще доведе до намаляване на кадри, които могат да се грижат за болните.

Вилислава ВЕТРЕНСКА