Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Ekathimerini (Гърция): Рекорден брой арестувани за нарушаване на карантината в Гърция

26 март 2020 | 07:40

Снимка: Агенция "Фокус"

Атина. Гръцката полиция обяви, че откакто са въведени мерките за карантина са задържани рекорден брой нарушители - 1795 души, които са решили да излязат по улиците и да не се съобразят с правителствените наредби, въведени в опит за борба с коронавируса, пише гръцкото издание Kathimerini.

Всички задържани са санкционирани и е трябвало да заплатят глоба от 150 евро за действията си.

Най-много нарушители има в регионите Атика, Йонийските острови и Крит.

От полицията информираха, че също така е имало и стотици задържани собственици на магазини и заведения, които са отказали да затворят обектите си, като техният брой по последни данни е 267 души. Основно става дума за собственици на магазини за дрехи, цветя и спортни стоки, кафенета, фризьорски салони и ресторанти.

Това се случва на фона на бушуващата епидемия от коронавируса, която взе 78 жертви в Гърция според последни данни, а заразените са 821 души. Само за последния ден са починали 22 души, информира министърът на здравеопазването Сотирис Циодрас. Той допълни, че в момента са хоспитализирани 134 болни от COVID-19, 53 от които се нуждаят от интензивни грижи. Освен това 36 от заразените с вируса са се възстановили.

По думите на министъра здравните власти са тествали за COVID-19 повече от 10 хил. души.

Превод и редакция: Теодор Пенев