Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на основните теми в руския печат (Агенция "Фокус")

26 март 2020 | 05:43

Снимка: Агенция "Фокус"

Москва. Западният модел не премина изпитанието с коронавируса, пише руският вестник “Взгляд“ в материал, представен без редакторска намеса.

Близо 1,7 милиарда души в света са под карантина заради коронавирус. Сред тях са жители на Европа и САЩ - територии, където пандемията набира скорост. А Китай вече отменя забраната за посещение на най-засегнатата от вируса провинция Хубей. Това породи мнението, че китайският модел по време на кризата се оказа по-стабилен от западната демокрация. Политолозите обаче са сигурни, че подобно заключение не е съвсем коректно.

Около 1,7 милиарда души по света, тоест на всеки пети жител на планетата, е наредено да не напускат дома си и да останат в карантина. Тези мерки са необходими за намаляване на разпространението на инфекцията с COVID-19, съобщи английският The Guardian във вторник сутринта. Броят на загубилите свободата на движение рязко нарасна, след като Великобритания най-накрая се присъедини към всеобщата карантина.

Премиерът Борис Джонсън обяви, че най-малко три седмици гражданите ще могат да напускат домовете си само за да купят основни стоки, за физически занимания веднъж на ден, медицински нужди и да пътуват до работа.

Според Световната здравна организация (СЗО) пандемията на коронавирус се е разпространила в повече от 150 страни. Фактът, че строгите мерки са въвели режими, които се считат за авторитарни – китайските власти или иранските аятоласи не е изненадващ. Престоят в извънредно положение трябваше да изпита на гърба си и жителите на държави, които обикновено се отнасят към „златния милиард“ и стандартите на демокрацията.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп, в нарушение на глобалната тенденция във вторник, внезапно поиска ограниченията, наложени по-рано, да бъдат отменени през следващите седмици. И това въпреки факта, че според СЗО рискът нараства, САЩ да станат новият, след Италия, епицентър на пандемията.

"Лекарството не трябва да е по-лошо от проблема", каза Тръмп. Според него, ако карантинните ограничения продължат с месеци, тогава това ще убие повече хора от вируса. САЩ скоро ще възстановят икономическата активност, това може да се случи през следващите седмици. „Америка скоро отново ще бъде отворена за бизнес. Много скоро, много по-рано, отколкото след три или четири месеца, както някои предположиха “, пише стопанинът на Белия дом, въпреки че самият той наскоро предупреди, че карантината ще бъде удължена.

Проблемът е, че Тръмп вече е променил мнението си, но държавните органи не го направиха. Принципът на федерализация на САЩ е пречка за изпълнението на обещанията на президента, защото губернаторите, на които Вашингтон може да повлияе само косвено, обявиха карантина със своите решения.
Сега Тръмп ще трябва да разбие съпротивата на държавните власти, обясни Александър Домрин, , американист. Ситуацията с коронавируса ще бъде нов стрес тест за американския федерализъм и лично за Тръмп, каза той. „Щатите, противопоставящи се на Тръмп, като Ню Йорк или Калифорния, все застават срещу президента“, каза Домрин пред вестник „Взгляд“.

Според експерта все още не е ясно как Белият дом може да принуди губернаторите да отменят карантината. „Президентът може да си припомни, че той е главнокомандващ. Но какво ще прави американската армия под командването на главнокомандващия Тръмп? Да се бие срещу щатите, които не го харесват?“ - аргументира се Домрин. – „Как да действа Тръмп, за да не нарушава конституцията, какво опонентите му очакват от него? Току-що преодоля импийчмънт, като нямаше достатъчно данни за злоупотреба с власт. “

Междувременно властите в Китай във вторник също обявиха края на карантината, но причината им за това е много по-радостна от тази на Тръмп. От сряда те премахват забраната за посещение на провинция Хубей. Вярно, в столицата на провинцията - град Ухан - ограниченията ще бъдат премахнати едва от 8 април. От същия ден Ухан ще започне да възстановява транспортните връзки. Пекин взе съответното решение заради „подобряването на ситуацията“.

Китай, със своя мобилизационен модел на обществото, със своята твърда вертикална система на власт, ефективно се справя с болестта, чийто източник е станал преди това, казват политолозите. „Като цяло настоящата криза показа, че световната икономика и либералната държава не са преминали краш-теста, наречен коронавирус“, заяви Станислав Ткаченко, експерт от клуб „Валдай“ и професор в Санкт Петербургския държавен университет.

„Американската икономика, една от най-отворените в света, и европейските интегрирани държави реагират на кризата, като затварят границите като дават приоритет на националните си интереси. Следователно коронавирусът ще забави интеграционните процеси и ще върне приоритета на националната държава “, заяви Ткаченко пред вестника.

Разпределението на силите на световната сцена след коронавирусната епидемия ще се промени, прогнозира професорът. „Засега изглежда, че Китай ще спечели, защото той ще излезе първи от кризата и ще има възможност да разшири потенциала си. Докато други държави се затварят, сега когато Китай обратно на тях се отваря. Следователно може да се предвиди засилването на икономическата мощ на Пекин. Трудно е да прогнозира по отношение на други играчи. Малко вероятно е САЩ или Европейският съюз да спечелят нещо “, казва експертът.
Но не бива да се прави заключнието, че Китай ще се превърне в модел за останалия свят след пандемията, казва Федор Лукянов, председател на Президиума на Съвета по външна и отбранителна политика на Русия.

„В този случай дилемата„ либерална демокрация или авторитарна система “е безсмислена. „Краш тест“, разбира се, преминават всички държави, но резултатът ще бъде видим не в линията на „демокрация или анти-демокрация“, а по отношение на ефективността на организацията на обществата. Ще победят държавите и обществата, които са достатъчно хармонизирани - по всякакъв начин. Тези държави, в които това не е така, ще изпитат сериозни проблеми, дори фатални “, заяви Лукянов пред „Взгляд“.

Политологът обясни: „Например, ние не чуваме много за страните от Скандинавия и там демокрацията, може да се каже, е за пример. "Скандинавците могат да предприемат ефективни мерки и в същото време да не вдигат шум в целия свят." От друга страна, демократична Италия е краен пример за неефективността, станала следствие от културата, която съществува там, отбеляза Лукянов.

„Всички гледат две крайности - Китай и Италия, но това е само объркващо. Китай също е нехарактерен пример, тъй като никой не може да повтори китайския опит, вкоренен в характеристиките на обществото на Поднебесната империя “, каза експертът

„Единственият извод, който може да се извлече от историята с коронавируса: идеята, че светът се развива според единни, условно либерални правила, съществували през последните 30 години, не е потвърдена по блестящ начин“, смята Лукянов.

Според ТАСС броят на заразените с коронавирус в света надхвърля 330 хиляди души. Последните данни за ситуацията с COVID-19 в Русия и света са представени на портала stopkoronavirus.ru.

Във вторник вечерта Индия реши да се присъедини към всеобщата карантина. Индийският премиер Нарендра Моди обяви „общонационална блокада“ за период от три седмици. "За да спаси Индия, на всеки индийски гражданин ще бъде забранено напълно да напуска дома си ", предава РИА Новости, цитирайки премиера на страната. „Ако не успеем да се справим през предстоящите 21 дни, ще бъдем върнати назад с 21 години“, предупреди премиерът.

Така броят на карантинираните жители на Земята нарасна до около три милиарда. Сега това не е всеки пети, а всеки трети жител на планетата.
***

Москва. Как да не превръщаме ваканцията в домашен арест, пише руският вестник „Независимая газета".

Споровете между привържениците на традиционното образование за целодневно обучение и почитателите на онлайн технологиите продължават от много години. Всяка страна има своите убедителни аргументи. Но училището е доста консервативна структура. Следователно тези спорове биха продължили много дълго време на теоретично ниво, ако не беше коронавируса. Инфекцията просто наложи сложен и мащабен експеримент в училищата. Поне в Москва и Московската област. А също и в някои други големи градове.

Какво стана? Училищата са под карантина. Децата си седят вкъщи. И учителите трескаво се подготвят за часовете през последния срок на учебната година онлайн. Това обучение се провежда в контекста на непреодолима сила, тъй като повечето учители не са използвали онлайн технологии или са използвали ограничено. А децата не са свикнали на виртуални уроци.

Докато дистанционното обучение отдавна е овладяно във висшето образование, училищата все още не практикуват. И не само по отношение на обучението на самите участници в процеса. На първо място е необходимо качествено съдържание, което имат някои онлайн училища, но не и обикновените училища

Средностатистическият учител трудно може да създаде висококачествено онлайн съдържание. Дори на човек със солиден онлайн опит и умения за програмиране, ще отнеме цял работен ден, за да създаде един висококачествен видео урок. За да създадете курс, който включва уроци, тестове, самостотелна работа и домашни работи, ще ви трябва поне една година. И това е по математиката. А какво да правят учителите, които преподават хуманитарни науки. И е напълно неразбираемо как да се провежда физическото възпитание онлайн, или рисуване и пеене.

Следователно има само един бърз начин за преминаване към онлайн обучение - използване на готово онлайн съдържание по учебните предмети. Много онлайн училища и образователни портали предлагат своето съдържание за обучение на ученици. Но безплатно ли е всичко това? Колко е качествено? Необходимо е да се провери, анализира, сравни, а няма време.

В същото време станаха ясни социалните проблеми на домашното образование. Един от най-сложните е грижата за децата. В семейства без баби и дядовци ролята на бавачка традиционно се изпълняваше от училището. За периода на карантината в района на Москва се организират специални групи деца в училища, за които ще се полагат грижи. Но това е само за учениците в началните класове. За учениците от средните и горните класове няма такава услуга. Преди това децата бяха свободни само през ваканцията, които бяха планирани предварително в семействата. И сега, когато децата, които не са контролирани от никого, започнат да правят нещо лошо, вместо да учат, няма да има кой да бъде обвинен ... Освен коронавируса.

Друг неочакван проблем е, че семействата може просто да нямат компютър или интернет. Парадоксално е, че проблемът е компютъра. Децата са свикнали да „висят“ на телефони, малко по-рядко на таблети. Следователно те не са свикнали с лаптоп или компютър и е доста трудно да се провежда онлайн обучение по телефона. Що се отнася до интернет, знам случаи, когато достъпът до Интернет се разпространява от телефона на мама или татко. И ако родителят е на работа, тогава Интернет у дома няма.

Лаптопът в средно семейство обикновено е един. И се използва по-често от възрастните. В новата среда възниква конфликт на интереси по отношение на информационния ресурс. И сега не всеки може да си позволи да си купи нов компютър за всяко дете. И то за две седмици? Ако не са две седмици ...

За да обобщим. Дистанционното образование е модерна технология, важна и необходима, но не да се прилага в произволно училище за три дни. Форсмажорните обстоятелства вече показаха, че това е сложен процес. Да се надяваме, че онлайн образованието в училищата няма да трае до лятото. Тогава ще има време да се анализират плюсовете и минусите, да се идентифицират проблемните места и може би вече съзнателно да въведем онлайн технологии в училищата през новата учебна година. Отчасти вероятно. Защото еволюцията в образованието е по-надеждна от революцията.
***

Москва. Операторът, който обработва информацията от свързаните онлайн каси в цяла Русия, представи данни, че от 9 до 22 март продажбите на патрони в Русия са се увеличили с почти два и половина пъти - със 130 процента. В същото време продажбите на бейзболни бухалки са нараснали с 29 процента, пише руският вестник “Московский Комсомолец.

Изданието отбелязва, че ако руснаците са започнали да харчат повече пари за патрони - средната сметка е била 2480 рубли (60 лв) (това е 53 процента по-високо, отколкото за същия период на 2019 г.), тогава купувачите започнаха да избират по-евтини бейзболни бухалки.

Операторът не предоставя точни данни за броя на продадените патрони и бухалки - само изразходваните суми - следователно е трудно да се прецени каква част от заявеното увеличение на разходите за патрони се дължи на увеличения на цените и каква част на нетното увеличение на бройките. Но ситуацията с бейзболните бухалки е по-очевидна: броят им в ръцете на руснаците е нараснал значително.

Експертите, интервюирани от изданието, смятат, че увеличението на продажбите на патрони се дължи предимно на спортните боеприпаси. Според специалисти много любители стрелци се запасяват с патрони, опасявайки се от повишаване на цените поради промени в обменните курсове. Освен това много хора си спомнят, че ръстът в продажбата на патрони обикновено съвпада с други кризи. Що се отнася до ловните патрони, продажбите им се увеличават всяка пролет и няма доказателства, че през 2020 г. броят на ловците се е увеличил над два пъти.

От своя страна, продажбите на бейзболни бухалки, най-вероятно, нямат нищо общо с интереса на руснаците към този спорт. Във всеки случай данните за ръста на продажбите на бейзболни каски, защитни принадлежности и топки не са били регистрирани. В същото време в страната се продават няколко хиляди бейзболни бухалки годишно и най-често те се използват именно като средство за самозащита.