Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на основните теми в британския печат (Агенция "Фокус”)

26 март 2020 | 05:43

Снимка: Агенция "Фокус"

Лондон. Британският принц Чарлз е дал положителни проби за COVID-19, заявиха от пресслужбата на кралското семейство на Великобритания. Той е проявил леки симптоми на болестта, но "се намира в добро здраве", пише британското издание The Independent.

"Той проявява леки симптоми, но в общи линии е в добро здраве и в последните няколко дни работи от дома си, както обикновено", съобщиха от пресцентъра.

"Херцогинята на Корнуол (съпругата на Принц Чалрз Камила) също беше тествана, но не е заразена. В съответствие с медицинските съвети и инструкциите на правителството, принцът и херцогинята в момента са в самоизолация в своя дом в Шотландия".

Според пресцентъра все още не е ясно как принц Чарлз се е заразил с вируса, като се има предвид, че той е участвал в много голям брой събития в последните седмици.
***

Вашингтон. Доналд Тръмп иска да отвори отново „големи части на страната“ до Великден, каза той пред журналисти във вторник, докато здравните власти посъветваха всеки, който наскоро е напуснал Ню Йорк, да се самокарантира в продължение на две седмици, пише британският вестник The Guardian.

Американският президент се конфронтира със собствените си здравни експерти, като иска да скъси периода на изолация, за да съживи икономиката, твърдейки без доказателства, че сегашното спиране може да доведе до повече смъртни случаи от самия коронавирус.

„Надявам се, че можем да го направим до Великден“, каза Тръмп пред репортери на необичайно бърз брифинг на Белия дом. "Мисля, че това би било чудесно за нашата страна."

На въпрос дали този срок - 12 април - е реалистичен, той отговори: „Ще го разгледаме. Ще го направим само ако е добре и може би за големи части от страната. "

Президентът, известен с любовта си към медийни изяви, каза, че е избрал Великден, защото „просто мислех, че е красиво време, хубав срок, страхотен ден.
Той отбеляза, че има „големи участъци от нашата страна, които се справят много добре“ само с „малък брой“ заразени с коронавирус, посочвайки Средния Запад и фермите в Тексас. "Започваме да виждаме светлината в края на тунела", каза той.

Идеята предизвика широка критика. Равин Джак Молин, президент на Междурелигиозния алианс, заяви: „Настояването на президента за произволен срок, колкото и да е символично, само ще изложи на риск много животи. Предложението, че опасността от тази пандемия ще премине до Великден, не се основава на научни доказателства."
***
Лондон. Британската национална здравна система (НЗС) привлече 170 хиляди доброволци за борба с коронавируса, пише британския национален ежедневник The Times.

Трима души в минута се записват, за да помогнат на НЗС, след като правителството апелира към обществото „Вашата НЗС се нуждае от вас“ за набиране на доброволци за борба с коронавируса.

Около 170 хиляди обещаха подкрепата си за една нощ, като Стивън Поуис, медицински директор на английската НЗС, приветства "абсолютно изумителния" обществен отговор.

Системата търси 250 хиляди доброволци за да помагат на един и половина милиона уязвими хора, на които е казано да не излизат от къщата в продължение на 12 седмици, за да се „предпазват“ от коронавирус. Доброволците ще помагат за доставки на лекарства и да ги транспортират до медицински заведения

Здравният министър Мат Ханкок, който отправи апела във вторник е под натиск да уточни кога ще бъдат на разположение тестове за вируса за служителите на НЗС, въпреки че обещава да "натовари" съществуващите лаборатории и да поръча 3,5 милиона тестови комплекта.

Изследователи от университета в Оксфорд казаха вчера, че половината от Великобритания може би вече е заразена с коронавирус от януари и че спешно е необходимо тестване, за да се установи колко от тях са придобили имунитет към него.

Професор Сунетра Гупта, чиито заключения все още не са проверени, каза: „Възможно е това да завърши по-меко, а не както предполагаме с удар.