ИнтересноВИЖ ВСИЧКИ

Московский Комсомолец“: Руснаците се запасяват с патрони и бейзболни бухалки по време на карантината

25 март 2020 | 20:36

Снимка: Пресцентър МВР

Москва. Операторът, който обработва информацията от свързаните онлайн каси в цяла Русия, представи данни, че от 9 до 22 март продажбите на патрони в Русия са се увеличили с почти два и половина пъти - със 130 процента. В същото време продажбите на бейзболни бухалки са нараснали с 29 процента, пише руският вестник “Московский Комсомолец.

Изданието отбелязва, че ако руснаците са започнали да харчат повече пари за патрони - средната сметка е била 2480 рубли (60 лв) (това е 53 процента по-високо, отколкото за същия период на 2019 г.), тогава купувачите започнаха да избират по-евтини бейзболни бухалки.

Операторът не предоставя точни данни за броя на продадените патрони и бухалки - само изразходваните суми - следователно е трудно да се прецени каква част от заявеното увеличение на разходите за патрони се дължи на увеличения на цените и каква част на нетното увеличение на бройките. Но ситуацията с бейзболните бухалки е по-очевидна: броят им в ръцете на руснаците е нараснал значително.

Експертите, интервюирани от изданието, смятат, че увеличението на продажбите на патрони се дължи предимно на спортните боеприпаси. Според специалисти много любители стрелци се запасяват с патрони, опасявайки се от повишаване на цените поради промени в обменните курсове. Освен това много хора си спомнят, че ръстът в продажбата на патрони обикновено съвпада с други кризи. Що се отнася до ловните патрони, продажбите им се увеличават всяка пролет и няма доказателства, че през 2020 г. броят на ловците се е увеличил над два пъти.

От своя страна, продажбите на бейзболни бухалки, най-вероятно, нямат нищо общо с интереса на руснаците към този спорт. Във всеки случай данните за ръста на продажбите на бейзболни каски, защитни принадлежности и топки не са били регистрирани. В същото време в страната се продават няколко хиляди бейзболни бухалки годишно и най-често те се използват именно като средство за самозащита.

Превод и редакция: Юлиян Марков