ИнтересноВИЖ ВСИЧКИ

„Независимая газета“: Как да не превръщаме ваканцията в домашен арест

25 март 2020 | 18:42

Снимка: Агенция "Фокус"

Москва. Как да не превръщаме ваканцията в домашен арест, пише руският вестник „Независимая газета".

Споровете между привържениците на традиционното образование за целодневно обучение и почитателите на онлайн технологиите продължават от много години. Всяка страна има своите убедителни аргументи. Но училището е доста консервативна структура. Следователно тези спорове биха продължили много дълго време на теоретично ниво, ако не беше коронавируса. Инфекцията просто наложи сложен и мащабен експеримент в училищата. Поне в Москва и Московската област. А също и в някои други големи градове.

Какво стана? Училищата са под карантина. Децата си седят вкъщи. И учителите трескаво се подготвят за часовете през последния срок на учебната година онлайн. Това обучение се провежда в контекста на непреодолима сила, тъй като повечето учители не са използвали онлайн технологии или са използвали ограничено. А децата не са свикнали на виртуални уроци.

Докато дистанционното обучение отдавна е овладяно във висшето образование, училищата все още не практикуват. И не само по отношение на обучението на самите участници в процеса. На първо място е необходимо качествено съдържание, което имат някои онлайн училища, но не и обикновените училища

Средностатистическият учител трудно може да създаде висококачествено онлайн съдържание. Дори на човек със солиден онлайн опит и умения за програмиране, ще отнеме цял работен ден, за да създаде един висококачествен видео урок. За да създадете курс, който включва уроци, тестове, самостотелна работа и домашни работи, ще ви трябва поне една година. И това е по математиката. А какво да правят учителите, които преподават хуманитарни науки. И е напълно неразбираемо как да се провежда физическото възпитание онлайн, или рисуване и пеене.

Следователно има само един бърз начин за преминаване към онлайн обучение - използване на готово онлайн съдържание по учебните предмети. Много онлайн училища и образователни портали предлагат своето съдържание за обучение на ученици. Но безплатно ли е всичко това? Колко е качествено? Необходимо е да се провери, анализира, сравни, а няма време.

В същото време станаха ясни социалните проблеми на домашното образование. Един от най-сложните е грижата за децата. В семейства без баби и дядовци ролята на бавачка традиционно се изпълняваше от училището. За периода на карантината в района на Москва се организират специални групи деца в училища, за които ще се полагат грижи. Но това е само за учениците в началните класове. За учениците от средните и горните класове няма такава услуга. Преди това децата бяха свободни само през ваканцията, които бяха планирани предварително в семействата. И сега, когато децата, които не са контролирани от никого, започнат да правят нещо лошо, вместо да учат, няма да има кой да бъде обвинен ... Освен коронавируса.

Друг неочакван проблем е, че семействата може просто да нямат компютър или интернет. Парадоксално е, че проблемът е компютъра. Децата са свикнали да „висят“ на телефони, малко по-рядко на таблети. Следователно те не са свикнали с лаптоп или компютър и е доста трудно да се провежда онлайн обучение по телефона. Що се отнася до интернет, знам случаи, когато достъпът до Интернет се разпространява от телефона на мама или татко. И ако родителят е на работа, тогава Интернет у дома няма.

Лаптопът в средно семейство обикновено е един. И се използва по-често от възрастните. В новата среда възниква конфликт на интереси по отношение на информационния ресурс. И сега не всеки може да си позволи да си купи нов компютър за всяко дете. И то за две седмици? Ако не са две седмици ...

За да обобщим. Дистанционното образование е модерна технология, важна и необходима, но не да се прилага в произволно училище за три дни. Форсмажорните обстоятелства вече показаха, че това е сложен процес. Да се надяваме, че онлайн образованието в училищата няма да трае до лятото. Тогава ще има време да се анализират плюсовете и минусите, да се идентифицират проблемните места и може би вече съзнателно да въведем онлайн технологии в училищата през новата учебна година. Отчасти вероятно. Защото еволюцията в образованието е по-надеждна от революцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков