ИкономикаВИЖ ВСИЧКИ

Георги Кадиев, бивш зам.- финансов министър: Когато кризата приключи, ще има сериозно пренареждане на икономическия елит

25 март 2020 | 09:43

Снимка:

София. Когато кризата приключи, ще има сериозно пренареждане на икономическия елит. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ бившият зам.-министър на финансите Георги Кадиев за настъпващата световна икономическа криза. Икономиките на всички държави ще понесат икономически шок. Вероятно е да има междуфирмена задлъжнялост и фалити. Богатите днес няма да са такива след кризата и обратно, каза още той. Важно е да се обърне внимание на сферата на културата, която ще понесе сериозен удар и след кризата трябва да се инвестира в нея, за да не изостане, коментира Кадиев.

„Това не е скъпа сфера. Културата в България заема относително малък процент от бюджета. Там, когато се дадат дори 10 млн. лв. веднага се усеща разликата. Културата е една от сферите, които трябва да са приоритетни. Тя е нещо, което се гради с години, а се губи много лесно“, коментира той.

Георги Кадиев каза още, че ако има промяна в търсенето на определени професии, то това няма да се дължи на коронавируса, а на структурните проблеми на българската икономика, които не са от днес. Всички бюджетни организации, в които заплащането е сигурно, но ниско, води до това – хората да не искат да работят за тях, добави той.

Биляна БОЗИНАРЕВА