ИкономикаВИЖ ВСИЧКИ

Георги Кадиев, бивш зам.- финансов министър: Очакванията за инфлация не са големи, по-вероятно е да има дефлация

25 март 2020 | 09:26

Снимка:

София. Очакванията за инфлация не са големи, по-вероятно е да има дефлация. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ бившият зам. министър на финансите Георги Кадиев за настъпващата световна икономическа криза. В период на криза цената на златото и акции, свързани с фондове, инвестирали в него се увеличава, но вероятно този път няма да има и голямо увеличение. По отношение на недвижимите имоти е възможно в близките две години да наблюдаваме спад на цените, каза още той.

„В такава ситуация е нормално хората да отлагат всички планирани покупки, за да видят какво ще се случи. Ако сте планирали да теглите ипотечен заем и да си купите жилище е вероятно да не го направите сега, защото не се знае ще можете ли да го плащате в бъдеще, дали ще имате работа и колко ще ви е заплатата, ако имате такава, нито дали ще ви изпратят в неплатен отпуск. Ако сте планирали да си купите техника, то отново поради несигурност в бъдещето, ще я отложите“, коментира той.

Георги Кадиев каза още, че всичко това ще доведе до рязък спад на потреблението и на производството, поради липсата на търсене. Според него е най-добре да държим парите си в кеш в левове или евро и да не предприемаме инвестиции, защото всяка една инвестиция крие риск да намали стойността на парите ни. Наблюдава се спад на цените на акции на технологични компании, а компании като „Apple” и “Google” са загубили около 30% от стойността си само за последните две седмици. След икономическия шок се очаква повишение в цените на транспортните услуги, с цел да се компенсират загубите. Според него цените на самолетните билети ще бъдат чувствително по-високи. Повишение на цените могат да претърпят всички продукти по ред причини, коментира още той. При положение, че не е ясно колко дълго ще продължи карантината и какви ще са икономическите последици е невъзможно да се правят дългосрочни прогнози, обобщи Кадиев.

Биляна БОЗИНАРЕВА