Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

„Вечерне новости“ (Сърбия): Вучич се срещна с Додик и обеща на Република Сръбска медицинска помощ

24 март 2020 | 07:49

Снимка: Вечерне новости

Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич се срещна в понеделник с лидера на босненските сърби Милорад Додик, с когото е разговарял за помощта, която Белград може да изпрати на Република Сръбска под формата на медицински материали и оборудване за борба с коронавируса, пише белградският ежедневник „Вечерне новости“.

Вучич и Додик се срещнаха във вилата „Бокелка“ в Белград и в съответствие с мерките за защита от вируси двамата се поздравиха взаимно с лакти, както и техните сътрудници, а също така носеха маски.

„Сърбия подпомага Република Сръбска с лекарства, предпазни средства и жизненоважни клинични машини. Ще осигурим подкрепа за храните и всички други материали в Босна и Херцеговина като цяло“, се казва в Instagram профила на сръбския президент.

Додик заяви по-рано, че президентът на Сърбия е обявил, че ще пренасочи част от пакета за помощ от Китай към БиХ. По неговите думи от събота, членът на Президиума н БиХ е отишъл в Сърбия, защото Босна се нуждае от респиратори, маски, ръкавици, гащеризони за здравните работници, въпреки че в момента има достатъчно.

"Трябва да укрепим регионалните респираторни болници и службата за тестване, за да отворим центровете в Биелина, Добой, Фоча, Източно Сараево, тъй като в момента се тества само в Баня Лука“, каза Додик.

Превод и редакция: Иван Христов