Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

The Guardian: Гърция затвори мигрантските лагери на островите заради епидемията

22 март 2020 | 01:06

Снимка: АФП

София. Атина. Гърция затвори мигрантските лагери на островите заради опасения от разрастване на епидемията от коронавируса, пише британският вестник The Guardian.

След като миналата седмица Шенгенската зона затвори външните си граници, в ход, предназначен да замени затварянето на националните граници на държавите-членки срещу внесена отвън инфекция с Covid-19, някои вътрешни граници също бяха затворени в Европа. В деня след съобщението на Европейската комисия, гръцкото правителство въведе набор от мерки, които ще се прилагат за мигрантските лагери на гръцките острови.

От сряда лагерите са затворени от 19:00 до 7:00. През деня се допуска само по един човек от семейство да излиза, а полицията контролира движението им. Някои лагери, на островите Лерос и Кос, са затворени изцяло.

Междувременно влизането в приемните центрове на лагерите е временно забранено, с изключение на тези, които работят там, а пристигащите са подложени на задължителна проверка на температурата. Мерките се отнасят само за лагерите, а не за населението на островите.

В петте гръцки островни „горещи точки“, които приютяват около 42 000 души, е регистриран един случай на Covid-19. Засегнатото лице е жител на остров Лесбос. Досега не е имало случаи в лагерите.

Правителството забрани масовите събирания и призовава гърците да практикуват социално дистанциране. Тринадесет болници в континенталната част са реорганизирани за лечение на Covid-19.

„Налагането на това ограничение на движението на хората от лагерите, а не на никой друг на островите, е неприемливо и дискриминационно“, казва Апостолос Веизис, директор на отдела за медицинска оперативна поддръжка на „лекари без граници“ в Гърция. „Вие заключвате деца, жени и мъже в силно пренаселени лагери, където санитарните и хигиенните условия са ужасяващи.“

Превод и редакция: Юлиян Марков