Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Gazeta Express: ДЛК иска временно правителство в Косово

20 март 2020 | 10:58

Снимка:

Прищина. Демократическата лига на Косово (ДЛК) подготви предложението за вот на недоверие срещу правителството, след като в сряда лидерът й Иса Мустафа заяви, че ще поискат отстраняване на премиера Албин Курти и създаване на временно правителство, пише косовският вестник Gazeta Express

Вестникът е получил проект за предложение, което ДЛК ще представи в парламента, като поиска временно правителство, обосновавайки се, че в момента Косово е изправено пред извънредна криза, заради огнището на коронавирус. ДЛК в проектопредложението си заявява, че ще поискат депутатите да гласуват недоверие на правителството на Курти, което ще позволи създаването на „правителство на стабилност с ограничен мандат“, способно да се справи с непосредствените предизвикателства, пред които страната е изправена както във вътрешен, така и в международен план.

ДЛК в своето предложение пише, че Албин Курти по време на мандата си като министър-председател за по-малко от 50 дни е действал неконструктивно в отношенията със стратегическите партньори като цяло и по-специално със САЩ. ДЛК спомена санкциите на американското правителство срещу Косово, след като Курти отказа да отмени 100-процентовия данък върху сръбските стоки. ДЛК обвини също Курти за причиняване на вътрешна криза, когато в сряда реши да освободи министъра на вътрешните работи Агим Велиу, който е висш член на ДЛК, без да се консултира с коалиционния си партньор. След уволнението на Велиу, ДЛК реши да започне процедура за внасяне на вот за недоверие на правителството.

Превод и редакция: Юлиян Марков