Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Gazeta Express (Косово): Коалиционен партньор поиска вот на недоверие срещу косовското правителство заради развалените отношения със САЩ

19 март 2020 | 07:33

Снимка: Al Jazeera

Прищина. Демократическата лига на Косово (ЛДК), коалиционен партньор в правителството на премиера Албин Курти, реши да инициира вот на недоверие срещу властта, формирана преди месец и половина, съобщи лидерът на партията Иса Мустафа, цитиран от прищинското издание Gazeta Express.

Той заяви, че причината за инициативата са нарушените отношения межди Косово и САЩ заради отказа на Курти да отмени изцяло 100-процентовите мита върху сръбските стоки, изявленията на американски сенатори за възможно изтегляне на войските на САЩ от Косово, спирането на програмата на корпорацията Millennium Challenge на правителството на САЩ и последно заради смяната на вътрешния министър Агим Велиу/

„Не искаме да бъдем част от такова правителство“, каза Мустафа по време на пресконференция в Прищина след заседание на председателството на неговата партия.

Курти, който е лидер на Движението „Самоопределение“, в сряда смени министърът на вътрешите работи и публичната администрация Агим Велиу, който е част от ЛДК.

Велиу поиска извънредно положение заради пандемията от коронавирус, докато Курти се противопоставя на това, заявявайки, че това е крайна мярка. Президентът Хашим Тачи предложи да се обяви извънредно положение, но това решение трябва да бъде взето от Парламента.

Мустафа поиска отмяна на уволнението на Велиу, тъй като това е нарушение на коалиционното споразумение, но Курти каза, че Велиу разпространява паника, като казва, че броят на пациентите се увеличава с всеки час.

Припомняме, че Косово през 2018 г. въведе 100% такса върху вноса на сръбски продукти в отговор на кампанията на Сърбия за оттегляне на признанията на независимостта на Косово. САЩ призовават за премахване на митата и възобновяване на диалога между Белград и Прищина.

Превод и редакция: Иван Христов