Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Урсула фон дер Лайен: Политиците подцениха заплахата от коронавируса

18 март 2020 | 09:50

Снимка: АФП

Берлин. Политическите лидери "подцениха" степента на опасността, която представлява коронавирусът, призна председателят на Европейската комисия в сряда, когато ЕС затвори границите си, предава AFP.

"Мисля, че първоначално всички, които не сме експерти, подценявахме коронавируса", заяви Урсула фон дер Лайен пред германския вестник "Билд" в интервю, публикувано в сряда.

"Но сега е ясно, че това е вирус, който ще ни държи заети още дълго".

"Ние разбираме, че сега трябва да се предприемат мерки, които изглеждаха драстични преди две или три седмици", добави тя.

Коронавирусната епидемия, която за пръв път се появи в Китай в края на миналата година, бързо премина през целия свят, заразявайки близо 200 000 души и убивайки 7 900, докато правителствата се борят с нея.

Но фон дер Лайен отхвърли сравнението на френския президент Еманюел Макрон, който оприличи епидемията на война тази седмица и нареди на почти цялото население да остане вкъщи поне две седмици.

"Аз лично няма да използвам този термин, но разбирам мотивацията на френския президент, тъй като коронавирусът е ужасен враг".

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер заяви, че САЩ при Доналд Тръмп са приели заплахата от вируса още по-леко.

"Избухването на кризата вероятно беше подценено още повече в САЩ, отколкото в някои страни в Европа", заяви Петер Алтмайер пред Funke.

"Това е причината, поради която силно се надяваме, че САЩ ще успеят да контролират ситуацията и това също е в наш интерес", добави той. "Никой не се надява икономиката на САЩ да изпадне в неконтролирана рецесия."

Превод и редакция: Иван Христов