СофияВИЖ ВСИЧКИ

Дончо Барбалов, зам.-кмет на София: Няма да се преустановява приемът на болни във Втора градска болница докато не получим указания от Министерството на здравеопазването

12 март 2020 | 09:25

Снимка: Гео Калев

София. Няма да се преустановява приемът на болни във Втора градска болница докато не получим указания от Министерството на здравеопазването. Това каза зам.-кметът на Столичната община и зам.-председател на Оперативния щаб на Столичната община Дончо Барбалов на брифинг пред Втора градска МБАЛ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На този етап болницата работи нормално. Ние сме готови в най-кратки срокове и когато техническата подготовка бъде приключена, да я отворим като инфекциозна болница, но след заповед на министъра“, посочи Барбалов.

„Работим с Министерството и имаме уверения, че ще получим необходимия брой защитни средства, когато болницата започне своята трансформация. На този етап в болницата има предпазни средства, които са за нейната ежедневна дейност – дезинфектанти и защитни облекла, но нивото ще бъде различно, когато започне да се работи с инфекциозно болни пациенти. В болницата се очакват доставки на бързи тестове за коронавирус, с каквито ще снабдим всички общински болници, но окончателните резултати излизат в референтните лаборатории и там се изследват всички проби“, добави той.

„Минимум 40 човека медицински персонал плюс администрация очакваме да се грижат за пациентите след трансформирането на болницата. Всичко зависи от готовността на лекарите и медицинския персонал да работят с инфекциозно болни пациенти. Болницата разполага с 3 апарата за обдишване. На този етап, от гледна точна на времето за подготовка, няма възможно да се закупи медицинска апаратура, но в дългосрочен план това би могло да се направи. Правим преглед на апаратурата в общинските болници, за да може при нужда, да бъде преместена апаратура.
На този етап не е дискутирано преструктуриране на друга общинска болница. Самото преструктуриране не струва много, но очакваме дейността ѝ като инфекциозна болница очакваме да бъде финансирана от Министерството и НЗОК“, допълни Барбалов.