ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Учредяването на Българската екзархия е общонародна кауза, увлякла еднакво богати и бедни

27 февруари 2020 | 11:51

София. С издаването на султанския ферман българите печелят борбата за независимост. Тя е общонародна кауза, увлякла еднакво богати и бедни. Това каза председателят на 44-тото Народно събрание Цвета Караянчева на тържествената церемония по честване на 150-ата годишнина от учредяването на Българската екзархия в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий", предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„В резултат на тази победа е създадена първата българска институция - Българската екзархия. Това има изключително значение за българския народ - за първи път е признато съществуването му. След него българите са били готови да заявят правото си на свобода", посочи Караянчева.

Тя призова да отдадем почит към първия български екзарх Антим I - станал символ на България. По думите ѝ той заема значително място в историята на българския парламентаризъм и първи подписва Търновската конституция.

„Честит празник и поклон пред тези, които осъществиха святото дело на Българската екзархия", отправи пожелание председателят на Народното събрание.

Поздравителен адрес беше прочетен и от вицепрезидента Илияна Йотова.

Зорница КОСТАДИНОВА

Свързани новини